Santeri Korpinen, Sifter Fund

Millainen yhtiö sopii pitkän tähtäimen sijoittajan salkkuun?

Pitkän tähtäimen sijoittaminen on monille sijoittajille tuttu käsite. Sen hyödyt ovat kiistattomia. Raha tekee töitä ajan kanssa – ainakin teoriassa.

Käytännön haasteena on löytää ne yhtiöt, jotka hyötyvät ajasta; yhtiöt, jotka kasvavat ja tarjoavat omistajilleen voittoa vuosi vuodelta. Tässä artikkelissa käsittelemme lyhyesti, millaisiin ominaisuuksiin pitkän tähtäimen sijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota ja miten pitkä aika ja yhtiön laatu vaikuttavat myös osakkeen hintaan.

Olemme kirjoittaneet aiheesta myös 20-sivuisen oppaan nimeltä Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen.

Viisi keskeistä laatukriteeriä pitkän tähtäimen sijoittajalle

Alla on viisi keskeistä laadullista kriteeriä, joiden avulla arvioimme yhtiöitä Sifter-rahaston salkkuun. Näiden lisäksi on pitkä lista yksityiskohtaisempia laadullisia ja numeerisia kriteerejä, jotka jokaisen sijoittajan kannattaa huomioida.

  1. Yhtiön ansaintamallissa on selkeitä kilpailuetuja, jotka selittävät kilpailijoita paremman katteen ja tuloksen.
  2. Toimiala kasvaa – toimialan kasvu selittää yli 60 % yrityksen tulevasta kasvusta.
  3. Yhtiön tulos on ollut tasaisen kasvava ja ennustettava yli 5 vuoden ajan.
  4. Liikevaihto on jatkuvaluonteista (lisenssit, huoltopalvelut) – mahdollistaa tuloksen tasaisuuden myös laskusuhdanteissa.
  5. Korkeat pääomatuotot – kun sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) on yli 15 %, se tekee ajan kanssa ihmeitä tulokselle.

Tarkastellaan kriteerejä aidon esimerkin kautta.

Case Starbucks – Miten aika ja raha vaikuttavat laatuyhtiöön?

Kun yhtiön tuloksenteko on vakaata, tiedämme, että yhtiöllä on varaa investoida kasvuun: esimerkiksi tuotekehitykseen, markkinointiin, jakelukanaviin tai alueelliseen laajentumiseen.

Yhtiön korkeat pääoman tuotot puolestaan kertovat meille, että yritysjohdolla on kyvykkyyttä ja panoksia investoida tulevaisuuden kasvuun kannattavasti.

Esimerkiksi maailman suurimman kahvilaketjun, Starbucksin, sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) on ollut 25–35 % välillä viimeisen 10 vuoden ajan.

Toisin sanoen, yhtiö on investoinut merkittävän osan tuloksestaan takaisin omaan liiketoimintaan: muun muassa kasvattanut kahviloiden määrää, lanseerannut uusia tuotteita, laajentunut Kiinaan sekä rakentanut uusia digitaalisia palveluita. Investoinnit ovat olleet hyviä, koska yrityksen tulos on noussut keskimäärin 16 % vuodessa (2010–2019), ennen koronapandemiaa.

Osakkeen hinta on seurannut rahaa eli yrityksen kasvavia voittoja.

Sifter-rahasto sijoitti Starbucksiin tammikuussa 2018 ja lisäsi Starbucks-osakkeita salkkuun Q2 & Q3/2020 aikana. Kuvassa osakkeen hinnankehitys viimeiseltä viideltä vuodelta.

Sifter-rahasto sijoitti Starbucksiin vuonna 2018 tammikuussa ja lisäsi osakkeita salkkuun Q2 & Q3/2020 aikana. Vaikka pandemian tuomat rajoitukset murjoivat muun muassa kahvila- ja ravintolatoimintaa, niin Starbucks toipui kolhuista yllättävän nopeasti. Uskomme, että yhtiö onnistui vahvistamaan kilpailuasemaansa koronapandemian aikana ja on tulevaisuudessa entistä vahvempi.

Starbucks nettotulos, oikastu 2005-2021 (2021 arvio)
Yhtiön johdon investoinnit ovat olleet hyviä, koska yrityksen tulos on noussut keskimäärin 16 % vuodessa (2010-2019), ennen koronapandemiaa. Markkinoiden odotus vuoden 2021 tulokselle on 3 340 mrd USD.

Haluatko lukea lisää case-esimerkkejä? Lataa opas: Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen. Oppaassa esittelemme laajemmin Sifterin näkemyksiä ja viisi erilaista case-esimerkkiä Sifter-rahaston laatuyhtiöistä.

Milloin pitkän tähtäimen sijoittaminen ei toimi?

Aika ajoin sijoittajat harmittelevat, että ovat ostaneet salkkuunsa yhtiöitä jo vuosia sitten ja osake on edelleen tappiolla. Erityisen ikäväksi sen tekee, kun kuulee muiden onnistuneen paremmin ja indeksitkin ovat tuottaneet mainiosti. Kun osakkeen hinta on jämähtänyt pohjille vuosiksi, johtuu se tyypillisesti siitä, että yhtiöllä on ratkaisemattomia ongelmia.

Osaketta on ehkä ostettu tunteella, koska sen hinta on laskenut ja hinnan odotetaan nousevan takaisin.

Tunteella ostaminen on yleinen psykologinen ansa. Pitkän tähtäimen laatusijoittaja ostaa osakkeita huolellisen analyysityön perusteella. Jos yhtiö on köysissä, ei aika useinkaan auta.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen kuvaa hyvin Sifterin sijoitustrategiaa

Huolellisen yhtiöanalyysin tärkeys korostuu, kun yhtiöitä valitaan pitkän tähtäimen salkkuun. Salkkuun pitää osata valita yhtiöitä, jotka hyötyvät ajasta ja kestävät myös ennalta arvaamattomat ja aina eteen tulevat markkinamyllerrykset.

Kiinnostaako pitkän tähtäimen laatusijoittaminen? Lataa 20-sivuinen opas, Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen, jossa kerromme miten aika ja laatuyhtiöt tekevät työtä sijoittajan eduksi.

Santeri Korpinen
CEO, Sifter Capital Oy

Vastuuvapauslauseke: Tällä sivulla annettu tieto on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseksi ja sitä ei tule tulkita sijoitusneuvona tai suosituksena ostaa tai myydä osakkeita. Se heijastaa ainoastaan näkemyksiämme yhtiöistä, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeista olemme luopuneet. Huomioithan, että rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista. Tutustu rahaston avaintietoesitteisiin ennen sijoituspäätöstä.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: