Laatuosakkeet toivat 34,3 % vuosituoton Sifter-rahastolle 2021

Sifter on aktiivinen osakerahasto, joka sijoittaa laatuyhtiöihin globaalisti. Rahastoon valitaan laadukkaita liiketoimintoja, joita haluamme omistaa pitkäjänteisesti.

Tämän sivun sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai ostosuosituksiksi osakkeisiin. Sivusto kertoo Sifterin menneestä vuodesta ja näkemyksistämme yhtiöihin, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeet olemme myyneet. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

Katso vuosiraportti videona

Sifter-rahasto sijoittaa laatuyhtiöihin globaalisti. Seulomme 65 000:n listatun yhtiön joukosta yhtiöitä, joilla on poikkeuksellisen hyvä ansaintamalli.

Sifter-rahaston kovimmat kasvajat vuonna 2021

Alla tiivistetysti Sifter-rahaston kurssiraketit (1.1.–31.12.2021, tuotto kulujen jälkeen, EUR). Vaikka olemme iloisia kyseisten osakkeiden hintojen vahvasta noususta, miellyttää meitä ennen kaikkea näiden yritysten vahva liiketoiminta ja rahantekokyky.

Old Dominion Freight Line

Old Dominion Freight Line +98,1 %

Old Dominion Freight Line on amerikkalainen rahtikuljetusyritys, joka kerää ja kuljettaa useiden asiakkaiden tavaroita useista eri paikoista yhteen rekkaan, omia terminaalejaan ja tehokasta logistiikkajärjestelmäänsä hyödyntäen. Tätä mallia kutsutaan LTL eli Less-than-Truckload -kuljetusmalliksi.

Osakkeen hinnan nousu johtuu osittain siitä, että Yhdysvalloissa on ollut suuri kysyntä laadukkaalle LTL-kuljetuskapasiteetille. Old Dominion on pystynyt vastaamaan tähän kysyntään kilpailijoitaan paremmin sekä kannattavammin.

Old Dominionilla on kolme toisiinsa liittyvää kilpailuetua, jotka tekevät siitä ylivoimaisesti kannattavimman toimijan myös tulevaisuudessa.

  • Kuljetuspalvelun laatu (nopeus ja varmuus) mahdollistavat hieman korkeammat hinnat ja siten paremman katteet.
  • Ylivoimaisen kannattavuutensa ansiosta, yhtiö on viime vuosien aikana investoinut voimakkaasti ja laajentanut liiketoimintaansa.
  • Tiheä asiakasverkosto ja kehitysprojektit ovat parantaneet yhtiön kuljetuskaluston käyttöasteita ja katteita vuosi vuodelta. 

Pitkän aikavälin taustalla olevat kasvutekijät, Yhdysvaltain teollisuuden elpyminen ja sähköisen kaupankäynnin jakelukeskusten lisääntyminen, ovat ennallaan. 

+ 0 %

Alphabet (Google)

Alphabet (Google) +77,8 %

Alphabet tunnetaan paremmin nimellä Google. Yhtiö on Sifterin ainoa sijoitus niin kutsuttuihin FAANG-yhtiöihin. Googlen pääliiketoiminta on verkkomainonta, joka tuo noin 80 % yhtiön tulovirroista.

Googlen tuloksenteko näyttää vain jatkavan kasvuaan. Q3/2021 tulostietojen pohjalta yhtiön myynti kasvoi lähes 40 % ja tulos jopa 69 %, verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

Alphabet vaikuttaa varsin vahvalta sijoitukselta, sillä siinä yhdistyvät hyvä kasvu, erinomaiset fundamentit, vahva tase ja toimialan myötätuulet. Yhtiö saa hämmästyttävät 150 miljardia dollaria vuodessa Google-mainoksista ja liikevoittoprosentit ovat huimia.

Yhtiö on koostaan huolimatta pystynyt olemaan innovatiivinen ja luomaan uusia merkittäviä tulolähteitä ydinsegmenttiensä lisäksi. Esimerkiksi monille tuttu YouTube on osa Googlen mainosliiketoimintaa, jonka Google on onnistunut kaupallistamaan viime vuosien aikana. Tällä hetkellä YouTube kasvaa nopeammin kuin yhtiön muut mainostulojen lähteet.

Nopeimmin kasvava liiketoiminta on kuitenkin Google Cloud -pilvipalvelut, kasvaen noin 50 prosentin vuosivauhdilla. Odotamme tämän trendin jatkuvan, vaikka ei ehkä yhtä kovalla kulmakertoimella.

Lähitulevaisuuden uusista ansaintamalleista ja tulovirroista voi mainita itseohjautuvien autojen kehittämisprojekti Waymon, joka aloitti viime vuonna matkustajien vastaanottamisen San Franciscossa. Lisäksi Googlen drone-toimituspalvelu Wing puolestaan tekee yhteistyötä Walgreensin kanssa drone-lentotoimituksissa valituilla alueilla.

+ 0 %

Novo Nordisk

Novo Nordisk +75.7%

Novo Nordisk on tanskalainen lääkeyhtiö, joka on johtavassa asemassa maailman diabetes-lääkemarkkinalla. Yritys valmistaa ja myy insuliinia, muita diabetes-hoidon lääkkeitä sekä uusia lääkkeitä ylipainon hallintaan.

Novo Nordiskin osake on kolmen vuoden aikana noussut keskimäärin 30 % per vuosi ja vuonna 2021 lähes 76 %. Suurin syy osakkeen hinnan nousuun on yhtiön uusin lääke, Semaglutidi, joka on erittäin hyödyllinen varsinkin kakkostyypin diabetes-potilaalle. Tämän lääkkeen myynti on ollut todella vahvaa. Esimerkiksi vuonna 2021 myynti kasvoi 30 % ja edustaa nyt jopa 45 % koko yrityksen liikevaihdosta.  

Lisäksi Novo Nordisk huomasi, että yksi merkittävä sivuvaikutus tästä Semaglutidi -lääkkeestä on potilaiden merkittävä painonpudotus. Tämän faktan perusteella yhtiö suoritti laajan kliinisen tutkimuksen ja sai Yhdysvaltojen lääkeviranomaiselta hyväksynnän myydä lääkettä ylipainon hoitamiseen.

Uuden ylipainonhallintalääkkeen lanseeraus kesällä 2021 sai todella hyvän vastaanoton. Kysyntä yllätti sekä yrityksen johdon että osakemarkkinat. Lääke saattaa olla maailman ensimmäinen oikeasti toimiva ja turvallinen lääke ylipainon hoitamiseen.  

Mielestämme Novo Nordiskin tulevaisuuden näkymät ovat tällä hetkellä erittäin ruusuiset. Sekä diabetes että ylipaino ovat kasvavia ongelmia. Perinteisen insuliinin myynnin kasvunäkymät pysyvät hyvinä, mutta valtaosan liikevaihdon kasvusta odotetaan tulevan uuden semaglutidi-lääkkeen käytöstä sekä diabetes-potilaiden hoitamiseen että ylipainon hallintaan. 

+ 0 %

Rahaston tuotto

Sifter Fund Global I-rahastoluokan kumulatiivinen tuottoprosentti, kaikkien kulujen jälkeen.

Vuoden alusta

3 vuotta

5 vuotta

Aloituksesta (2003-)

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen -opas

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen

Oppaassa keskitymme pitkän tähtäimen laatusijoittamisen avainasioihin. Kerromme, miten Sifter-rahastolla olemme soveltaneet näitä oppeja jo 18 vuoden ajan.

”Monille varainhoitajille sijoittaminen on veikkaamista ja vastaanveikkaamista ja trendeissä pyörimistä. Sifterissä viehätti sen rauhallisuus.”

Mika Mäkeläinen, sarjayrittäjä

Teimme kaksi uutta sijoitusta vuonna 2021

Teemme tyypillisesti vain 2–5 uutta sijoitusta vuosittain. Sifter-rahaston salkkuun nousevan yhtiön tulee olla parempi kuin jokin salkussa entuudestaan oleva sijoitus. Uusia sijoituskohteita luonnehtivat muun muassa:

Miksi teimme vain kaksi uutta sijoitusta?
Kaupankäynti synnyttää vain turhia kuluja, ja ne pienentävät sijoittajan tuottoja. Siksi olemme pitkäjänteisiä osakkeenomistajia ja olemme kaiken aikaa täysillä mukana erinomaisten yhtiöiden kehityksessä. Emme spekuloi vaan omistamme.
Sony

Sifter sijoitti Sonyyn (JPN)

Sony on yksi Japanin suurimmista teknologiayrityksistä noin 85 miljardin dollarin liikevaihdolla. Se on siis kooltaan noin puolet Microsoftin liikevaihdosta. Kyseessä on valtavan kokoinen yhtiö. Useille sijoittajille Sony on kuitenkin vaikeasti ymmärrettävissä oleva konglomeraatti, koska konserni koostuu kuudesta eri liiketoimintayksiköstä.

Sony Group on Sifterin uusin sijoitus. Pidämme erityisesti Sonyn asemasta sen kolmessa kasvuliiketoiminnassa, jotka tuovat yli 65 % yhtiön tuloksesta. Nämä kasvuveturit ovat konsolipeli-, musiikki- ja kuvasensoriliiketoiminta.

Pidämme yhtiön vahvasta kilpailuasemasta näillä kasvavilla ja oligopolistisilla markkinoilla. Ennen sijoitusta laskimme varovaiset kasvu​​arviot Sonyn eri liiketoiminnoille seuraaville viidelle vuodelle ja huomasimme saavamme sijoitukselle hyvän tuoton. Vuoden 2021 aikana:

Nitori Holdings

Sifter sijoitti Nitoriin (JPN)

Japanin Ikeaksikin kutsuttu Nitori on kodinsisustuksen ketju, joka ansaitsee suurimman osan liikevaihdoistaan Japanista. Nitorilla on noin 20 % markkinaosuus Japanin kodinsisustuksen markkinasta. Nitorilla on Japanissa yli 600 myymälää, kun taas esimerkiksi Ikealla niitä on vain 13.

Sijoitimme Nitoriin, koska yhtiöllä on hyvät näytöt pitkäjänteisestä kasvusta. Nitori on kasvattanut liikevaihtoaan ja tulostaan joka vuosi viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana.

Yrityksen osuus Japanin kodinsisustuksen markkinasta on kasvanut tasaisesti ja yhtiön marginaalit sekä sijoitetun pääoman tuotot ovat alansa parhaimmistoa. Nitorilla on ainakin kaksi keskeistä kilpailuetua:

Myimme kolmen yhtiön omistukset vuonna 2021

Uudet, potentiaaliset sijoituskohteet luovat kaiken aikaa painetta salkkumme yhtiöitä kohtaan. Jos yhtiön ansaintamalli uhkaa mureta tai löydämme paremman yhtiön, se korvataan houkuttelevammalla uudella sijoituskohteella. Näin varmistamme sen, että salkussa on vain laadukkaita liiketoimintoja.

Myimme omistuksemme yhtiöistä:
Miksi myimme sijoituksia?
Emme koskaan myy osakkeita pois ”huipulla” vaan haluamme omistaa laatuyhtiöitä pitkäjänteisesti. Analyytikkomme seuraavat aktiivisesti salkkuyhtiöidemme liiketoimintaa ja tarkkailevat yhtiön tilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Luovumme sijoituksista vain, kun koemme sen ansaintamallin heikentyneen tai löytäessämme paremman yhtiön.

Myimme iRobot sijoituksemme

iRobot on amerikkalainen robotti-imurien valmistaja, johon sijoitimme huhtikuussa 2020 ja jonka myimme alle vuoden omistuksen jälkeen.

iRobot-sijoitus vastasi useita Sifterin laatu- ja hintakriteereitä. Yhtiöllä on yli 50 prosentin markkinaosuus robotti-imureissa johtuen yhtiön vahvasta brändistä ja laajasta patenttiportfoliosta. Robotti-imureiden myynnissä on myös maailmanlaajuinen vahva kasvu ja kysyntätrendi. Sijoitushetkellä iRobot oli hyvin houkuttelevasti hinnoiteltu verrattuna muihin sijoituskohteisiin.

Tammikuussa 2021 tapahtui mielenkiintoisia asioita kovasti shortatuissa osakkeissa. Medioissa kerrottiin paljon Gamestop-yhtiöstä ja sen short squeezeista. Sama ilmiö tapahtui iRobot-osakkeelle. Noin 30 % yrityksen osakekannasta oli silloin myyty lyhyeksi ja tammikuussa 2021 iRobotin osakkeen hinta lähti short squeezin takia kokonaan irti yrityksen fundamenteista.

Tavanomaisesta poiketen päätimme myydä kaikki iRobot-osakkeemme yli 200 % tuotolla ja sijoitimme varat muihin Sifter rahaston yhtiöihin.

Myimme Oracle sijoituksemme

Oracle on hyvä esimerkki siitä, että pidämme mielellämme pitkään kiinni yhtiöistä, joilla on vahva ansaintamalli. Omistimme yhtiön osakkeita yli 9 vuotta.

Oracle on ohjelmistoyhtiö, jonka keskeiset tuotteet liittyvät tietokanta- ja toiminnanohjausjärjestelmiin. Yritys ansaitsee noin ¾ liikevaihdostaan näihin järjestelmiin liittyvistä jatkuvista palveluista.

Järjestelmät ovat Oraclen asiakkaille kriittisiä, eikä niiden toimintavarmuudesta haluta tinkiä vaikeinakaan aikoina. Lisäksi järjestelmätoimittajan vaihtaminen on tyypillisesti pitkä ja raskas prosessi, eikä siihen ryhdytä kevein perustein. Tämä kaikki heijastui Oraclen lukuihin: tuloksenteko oli vakaata ja marginaalit olivat korkeita.

Jouduimme kuitenkin luopumaan Oraclesta, koska yhtiön kasvu laahasi pitkään kilpailijoiden jäljessä ja lopulta myös yhtiön tase alkoi rapautua. Yhtiön hidas kasvutahti näkyi erityisesti tietokantajärjestelmien markkinalla, jossa yhtiön kilpailijat hyötyivät pilvipalveluiden kasvavasta suosiosta selvästi Oraclea enemmän.

Oraclen velkataakkaa puolestaan kasvatti se, että yhtiö osti omia osakkeitaan aggressiivisesti velkarahalla. Myyntihetkellä Oracle oli yksi Sifter-salkun velkaisimmista yhtiöistä.

AIN Holdings

Myimme Ain Holdings sijoituksemme

Ain Holdings on suurin Japanissa toimiva apteekkiketju. Yhtiö oli salkussamme lähes viisi vuotta, mutta sen liiketoiminta ei koskaan lähtenyt lentoon, eikä yhtiö vastannut odotuksiamme.

Sijoitimme alun perin yhtiöön, koska markkinoilla oli konsolidoitumisaalto ja näimme, että Ain Holdingsilla oli hyvät mahdollisuudet jatkaa kasvuaan pääasiassa ostamalla itsenäisiä liikkeitä ja pieniä ketjuja. Ensimmäisten vuosien aikana Ain Holdings toteuttikin strategiaansa ostamalla satoja pienempiä apteekkeja ja integroi niitä osaksi omaa ketjuaan.

Aloitimme sijoituksemme uudelleen tarkastelun, kun Ain Holdingsin johto muutti strategiaansa ja siirsi fokuksensa sairaaloiden yhteydessä toimivien apteekkien kehittämiseen. Tämä ei ollut linjassa alkuperäisen sijoitushypoteesimme kanssa, eivätkä tulokset vastanneet odotuksiamme.

Koronakriisi tarjosi meille selkeän mahdollisuuden. Apteekkiketjuna Ain Holdings on defensiivinen, eikä se kärsinyt kurssilaskusta niin paljon kuin laajemmat markkinat. Vähensimme Ain-sijoituksestamme 2020 keväällä ja lopuista osakkeista luovuimme vuoden 2021 puolella. Sijoitimme Ain Holdingsiin sitoutuneen pääoman uusiin yhtiöihin.

Uskomme vahvoihin ansaintamalleihin. Etsimme aktiivisesti laatuyhtiöitä, joilla on poikkeuksellisen vahva ansaintamalli. Laatuyhtiöt tarjoavat omistajalle mielenrauhaa.

Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat:

Rahastoluokat

Sifter Global -rahastossa on kolme luokkaa. Kaikki rahastoluokat noudattavat samaa strategiaa ja rahastoluokkien erot ovat merkintämäärissä ja palkkioissa.

Sifter Fund Global

R
Merkintä alkaen 100 000 €​
Merkintäpalkkio 0 %
Lunastuspalkkio 0,25 %
Hallinnointipalkkio 1,4 %
Juoksevat kulut ja tuottosidonnainen palkkio (tutustu avaintietoesitteeseen)
Lataa avaintietoesite
Rahaston tunnus (ISIN): LU0168736675

Sifter Fund Global

I
Merkintä alkaen 500 000 €
Merkintäpalkkio 0 %
Lunastuspalkkio 0,25 %
Hallinnointipalkkio 1,4 %
Juoksevat kulut ja tuottosidonnainen palkkio (tutustu avaintietoesitteeseen)
Lataa avaintietoesite
Rahaston tunnus (ISIN): LU0168577939

Sifter Fund Global

PI
Merkintä alkaen 5 000 000 €
Merkintäpalkkio 0 %
Lunastuspalkkio 0 %
Hallinnointipalkkio 1,0 %
Juoksevat kulut ja tuottosidonnainen palkkio (tutustu avaintietoesitteeseen)
Lataa avaintietoesite
Rahaston tunnus (ISIN): LU1194076995

Rahaston hallitus on päättänyt, että merkintäpalkkiota ei peritä rahaston uusilta sijoituksilta, toisin kuin avaintietoesitteesä mainitaan.

Haluamme omistaa laadukkaita ansaintamalleja maailmanlaajuisesti. Uskomme, että 30 eri puolilta maailmaa toimivaa ja eri toimialoja edustavaa yhtiötä tarjoavat riittävän hajautuksen.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen -opas

Pitkän tähtäimen sijoittaminen on monille sijoittajille tuttu käsite. Sen hyödyt ovat kiistattomia. Raha tekee töitä ajan kanssa – ainakin teoriassa. Käytännön haasteena on löytää ne yhtiöt, jotka tarjoavat omistajilleen voittoa vuosi vuodelta.

Tässä oppaassa keskitymme pitkän tähtäimen laatusijoittamisen avainasioihin. Kerromme, miten Sifter-rahastolla olemme soveltaneet näitä oppeja jo 18 vuoden ajan. Lue opas ja tiedät:

Lataa opas

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen -opas

Sifter tarvitsee antamiasi yhteystietoja ottaakseen sinuun yhteyttä. Voit poistua rekistereistämme koska tahansa. Miten olemme sitoutuneet suojelemaan yksityisyyttäsi? Tutustu tietosuojaselosteeseen.