Hannes Kulvik, Sifter Capital

Hannes Kulvik: Sijoittajan 10 pahinta sudenkuoppaa

Sijoittaminen, aivan kuten mikä tahansa inhimillinen toiminta, on altis inhimillisen ajattelun ja toiminnan virheille. Kuinka niitä voi välttää? Ehkä ei kokonaan mitenkään, mutta jo tietoisuus siitä, millaisia vaaranpaikkoja ihminen voi aiheuttaa itselleen omalla toiminnallaan, varmasti ainakin vähentää niihin kapsahtamista.

”Itsekin olen oman urani aikana langennut useimpiin sijoitusvirheisiin. Sifter rahastoa perustettaessa vuonna 2003 halusin rakentaa sellaisen rahaston, jossa minimoidaan nämä inhimilliset erheet.”, Hannes Kulvik kertoo ja jatkaa:

”Sifter-rahaston strategia ja kulttuuri rakentuvat määrätietoisen prosessin ympärille. Prosessin avulla ehkäisemme näitä inhimillisiä erheitä”, Kulvik sanoo.

”Tämä luo mielenrauhaa itselleni ja toivottavasti myös muille rahaston kanssasijoittajille”

Hannes Kulvik listasi kymmenen pahinta sijoittajaa uhkaavaa sudenkuoppaa.

1. Uskomus omiin ennustajantaitoihin

Useimmat uskovat olevansa keskimääräistä parempia auton ratissa, ja samoin monet kuvittelevat, että heillä on keskimääräistä parempi kyky ennustaa huomisia tai ensi viikon osakekursseja. Älä luule. Ei ole.

2. Lyhyen aikavälin sijottaminen

Lyhyen aikavälin sijoitusmenestyksen ratkaisee tuuri ja sattumat. Lyhyellä aikavälillä sijoittamisella on varsin vähän tekemistä tiedon ja yritysanalyysin kanssa.

3. Osakekurssin arvaaminen historian perusteella

Teknisellä analyysilla ei ole penninkään arvoa. Historialliset pörssikurssit kertovat yhtiön tulevaisuudesta yhtä paljon kuin horoskoopit.

4. Mitä monimutkaisempi sijoitustuote, sen parempi tuotto

Yksinkertainen on tehokasta ja toimii. Pankkiirit kehittelevät mielellään monimutkaisia sijoitustuotteita, jotka ovat pahimmillaan vedonlyöntikoneita.

Nyrkkisääntö: mitä monimutkaisempi tuote, sitä enemmän pankkiiri tienaa ja sitä vähemmän sijoittaja tienaa suhteessa riskiin.

5. Kurinalaisuuden puute

Kun on laadittu hyvä sijoitusstrategia, usein riittää, että sitä vain noudattaa. Käytännössä monet lipsuvat strategiastaan markkinatilanteen muuttuessa. Esimerkiksi kurssilaskun jälkeen sijoittajien riskinottokyky on heikoimmillaan, vaikka juuri silloin riskinotosta saa yleensä parhaan korvauksen.

6. Pyrkimys ajoittaa markkinoita

Markkinoiden pohjien (”nyt ostan”) ja huippujen (”nyt myyn”) arvaileminen ei onnistu. Se vain tuhoaa tuotot ja hermot.

7. Tunteilu

Tunteet ja spekulaatio syrjäyttävät valitettavan usein systemaattisen analyysityön. Osakkeita ostetaan ja myydään fiiliksen perusteella.

8. Kaupankäynti huhujen perusteella

Jos salkussa on hyvää liiketoimintaa, sitä ei pidä myydä vain siksi, että joku kertoo kuuman huhun yhtiön kohtaamista vaikeuksista. Eikä liiketoimintaa pidä myydä kurssilaskunkaan vuoksi.

Sijoituskohdetta tulee seurata, jotta osaa järkiperäisesti arvioida, milloin osakkeesta pitää luopua.

9. Varainhoitajien kilpailuttaminen

Monilla on tapana kilpailuttaa varainhoitajia kuin ravihevosia: Jaetaan varat viiteen salkkuun ja vuoden kuluttua kaksi huonointa korvataan uusilla. Se ei tuota hyviä tuloksia.

Ensinnäkin vuoden ajanjakso on liian lyhyt varainhoitajan kyvykkyyden arvioimiseen. Tulos riippuu sattumasta. Toiseksi kilpailutilanne voi synnyttää epäterveitä kannustimia: heikosti pärjänneille varainhoitajille syntyy kilpailutuskauden lopussa kannustin yrittää parantaa tulostaan ottamalla suuria riskejä – sinun rahoillasi.

10. Kaverin vinkkiin luottaminen

Jos sijoittaa kaverin vinkin perusteella – saati vielä kaverin yhtiöön – saa usein tuplatappion: silloin menettää sekä rahansa että kaverinsa.

Vaikka suurin osa näistä sijoittajan sudenkuopista ovat itsestään selviä, niin siitä huolimatta ne ovat useimmille meistä valitettavan tuttuja. Sifter-rahaston sijoittamisen kulmakiviksi onkin muodostunut:

  • Laatuyritysten etsiminen systemaattisella prosessilla, jossa tunteillulle ja arvailulle ei ole sijaa.
  • Laadukkaan liiketoiminnan omistaminen pitkään, seuraamalla sen liiketoiminnan muutoksia.
  • Pään pitäminen kylmänä, vaikka osakemarkkinat heiluvat milloin mistäkin syystä.

Kiinnostaako pitkän tähtäimen laatusijoittaminen? Lataa 20-sivuinen opas: Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen. Oppaassa kerromme miten aika ja laatuyhtiöt tekevät työtä sijoittajan eduksi.

Hannes Kulvik
Sifter-rahaston perustaja ja
investointikomitean puheenjohtaja

Tämä artikkeli on julkaistu 9.3.2020 myös Arvopaperin verkkosivuilla.

Vastuuvapauslauseke: Tällä sivulla annettu tieto on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseksi ja sitä ei tule tulkita sijoitusneuvona tai suosituksena ostaa tai myydä osakkeita. Se heijastaa ainoastaan näkemyksiämme yhtiöistä, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeista olemme luopuneet. Huomioithan, että rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista. Tutustu rahaston avaintietoesitteisiin ennen sijoituspäätöstä.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: