Santeri Korpinen, Sifter Capital

Uskomme vahvoihin ansaintamalleihin

Monopoliasema, jatkuvat asiakassuhteet, erittäin hajautunut asiakaskunta. Vakaa liiketoiminta, erinomainen hinnoitteluvoima.

Internetin .com- ja .net-verkkotunnuksia hallinnoiva yhdysvaltalainen Verisign on hyvä esimerkki yhtiöstä, jollaisia haluamme omistaa. Etsimme yhtiöitä, joilla on vahva ansaintamalli.

Verisignin kannattavuus on huippuluokkaa, kuten sopii olettaakin yhtiöltä, jolla on yksinoikeus maailman suosituimpien verkko-osoitteiden hallinnointiin. Noin kymmenen dollarin suuruinen vuosimaksu on kuitenkin asiakkaille häviävän pieni, joten asiakkailla ei ole mitään syytä miettiä verkko-osoitteen korvaamista. Eikä asiakasyritys säästökuurille joutuessaankaan ensimmäisenä lakkauta verkkosivuaan. Itse asiassa sen se lakkauttaa kaikkein viimeiseksi. Verisignin toiminta on vakaata suhdanteista riippumatta.

Sifterissä emme etsi halpoja yhtiöitä. Emme etsi erityisen voimakkaasti kasvavia yhtiöitä. Emme etsi yhtiöitä, joiden osakekurssit ovat nousseet paljon viime aikoina. Meitä eivät kiinnosta osakkeet, joille teknisen analyysin ohjelmisto huutaa ostokäskyä.

Etsimme erityisen laadukkaita liiketoimintoja. Etsimme kiihkeästi yhtiöitä, joilla on poikkeuksellisen hyvä ansaintamalli.

Jos yhtiön ansaintamalli on muita vahvempi, se saa pääomansa tuottamaan kilpailijoitaan paremmin. Siksi erilaiset pääoman tuottomittarit, erityisesti sijoitetun pääoman tuotto, ovat tärkeitä työkaluja, joiden avulla Stocksifter seuloo yhtiöuniversumista maailman parhaita liiketoimintoja.

Pohjana käytämme Bloombergin, Factsetin ja muiden kansainvälisten tiedontuottajien dataa, jota olemme muokanneet omaan käyttöömme sopivaksi. Esimerkiksi pääoman tuottoja laskettaessa vähennämme pääomasta kassan osuuden, jotta vahvakassaiset yhtiöt eivät joutuisi aiheetta kärsimään. Näin pyrimme saamaan esiin yhtiön todellisen kyvyn ansaita rahaa liiketoimintaan sitoutuneelle pääomalle.

Kun löydämme yhtiön, jonka ansaintamalli vaikuttaa historiallisten tunnuslukujen perusteella vahvalta, ryhdymme selvittämän, mikä on yhtiön salaisuus. Mikä tekee siitä erityisen, mikä on sen kilpailuetu?

Yhtiön ansaintamalli saattaa perustua vaikkapa brändiin, yrityskulttuuriin, teknologiaetumatkaan tai asiakaskokemukseen.

Jos emme ymmärrä yhtiön ansaintamallia, emme sijoita siihen.

Historialuvut osoittavat, että ansaintamalli on toiminut tähän asti. Arvioimme ja analysoimme, kuinka yhtiön kilpailuetu kehittyy jatkossa. Esimerkiksi teknologiaan perustuvat kilpailuedut ovat yleensä lyhytaikaisia, kun taas jakelu, markkinointi tai vahva brändi saattaa tuoda omistajalleen pitkäkestoisen kilpailuedun. Tutkimme myös, kuinka yhtiö on pitänyt huolta etumatkastaan. Onko se investoinut ansaintamallin kannalta olennaisiin kohteisiin?

Seuraamme sijoituskohteitamme ja niiden ansaintamalleja alituiseen. Jos sijoituskohteemme julkistaa huonon osavuosiraportin, analysoimme tarkkaan, onko kyse hetkittäisestä, sattumanvaraisesta notkahduksesta, vai onko yhtiön ansaintamalli murenemassa. Kilpailuasetelman muuttuminen tai yhtiön toiminnan fokuksen katoaminen uhkaavat ansaintamalleja.

Uudet, potentiaaliset sijoituskohteet luovat kaiken aikaa painetta salkkuyhtiöitämme kohtaan. Jos yhtiön ansaintamalli uhkaa mureta, se korvataan houkuttelevammalla uudella sijoituskohteella. Niin takaamme sen, että salkussa on vain poikkeuksellisen laadukkaita liiketoimintoja. Hyvien yhtiöiden kanssa ei tarvitse menettää yöuniaan.

Santeri Korpinen
CEO, Sifter Capital Oy

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas