Santeri Korpinen, Sifter Capital

Kannattaako osakeostoja yrittää ajoittaa?

”Pitäisikö ostaa vai myydä?” on kysymys, joka esitetään usein. Vastauksemme kuuluu: ”Luultavasti ei kannata.”

Osa sijoittajista analysoi markkinoita eli pyrkii aavistelemaan, mihin suuntaan pörssikurssit liikkuvat seuraavaksi. Me analysoimme yhtiöitä ja haluamme löytää kohteita, joilla on vahva ansaintamalli ja tuloksenteon kasvun potentiaali. Ostamme niitä kohtuullisella hinnalla.

Hyvästä kohteesta emme mielellämme luovu, emme ainakaan siitä syystä, että osakekurssi on sattunut jonakin päivänä laskemaan.

Markkinoiden analysoiminen ja kauppojen ajoittaminen on kuin kolikonheittoa: yhtenä päivänä kurssit nousevat, toisena laskevat. Lyhyellä aikavälillä markkinat käyttäytyvät sattumanvaraisesti.

Yksi twiitti saattaa viedä satoja miljardeja euroja pörssiyhtiöiden arvoista sekunnin murto-osassa.

Emme usko, että saisimme kolikonheitossa kruunan pitkällä aikavälillä useammin kuin joka toisella kerralla.

Tuntuisi houkuttelevalta myydä osakkeita laskun alkaessa sillä ajatuksella, että ostaa ne takaisin nousun alussa. Käytännössä se on hyvin hankalaa ja käy luultavasti kalliiksi.

Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi on noussut vuoden 2005 alusta vuoden 2020 loppuun keskimäärin 9,9 prosenttia vuodessa. 10 000 dollarin sijoitus on paisunut 15 vuoden aikana 41 100 dollariksi eli yli nelinkertaiseksi. (S&P 500 Index, 31.12.2005–31.12.2020, USD)

Putnam Investments on laskenut, että jos sijoittaja on ollut noiden viidentoista vuoden aikana markkinoilta pois kymmenenä parhaana nousupäivänä, keskimääräinen vuosituotto jää 4,3 prosenttiin ja sijoituksen loppuarvo 18 829 dollariin.

Jos markkinoilta puolestaan on ollut pois 20 parasta nousupäivää, keskimääräinen vuosituotto jää 0,88 prosenttiin ja sijoituksen loppuarvo 11 400 dollariin. Käytännössä siis rahan käyttöarvo on alentunut.

Markkinoilta pois oleminen on kallista leikkiä.

Osakekurssien arvaileminen hyödyttää osakevälittäjiä ja pörssejä, jotka elävät kaupankäynnistä perimistään palkkioista. Varainhoitoyhtiöt saattavat pyrkiä myymään omia palvelujaan ennustamalla, mihin suuntaan markkinat liikkuvat.

Kaupankäynti synnyttää vain turhia kuluja, ja ne pienentävät sijoittaja tuottoja. Siksi olemme pitkäjänteisiä osakkeenomistajia ja olemme kaiken aikaa täysillä mukana erinomaisten yhtiöiden kehityksessä. Emme spekuloi vaan omistamme.

Santeri Korpinen
CEO, Sifter Capital Oy

Vastuuvapauslauseke. Tämän sivun sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai ostosuosituksiksi osakkeisiin. Sivusto kertoo näkemyksistämme yhtiöihin, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeet olemme myyneet. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: