Santeri Korpinen

Miksi korkeat markkinoille tulon esteet ovat tärkeitä pitkän tähtäimen sijoittajalle?

Sifter-rahasto sijoittaa laatuyhtiöihin. Yksi tärkeä kriteeri yhtiöiden valinnassa on niiden korkeat markkinoille tulon esteet. Nämä esteet eivät vain vahvista yrityksen liiketoimintamallia, vaan tarjoavat myös ennustettavaa tuloksentekoa, korkeampia marginaaleja ja usein matalampaa riskiä sijoitusten kannalta.

Sijoittaminen matalammalla riskillä ja paremmilla tuotoilla on ihanteellinen tilanne pitkäjänteiselle sijoittajalle. Yksi tapa saavuttaa matalampi riski, on tunnistaa yritykset, joilla on korkeat markkinoille tulon esteet.

Laadukkaat yritykset, joilla on korkeat markkinoille tulon esteet, ovat paremmin suojattuja uudelta kilpailulta. Tämä johtaa usein ennustettavampaan ja vakaampaan tulokseen, mikä tekee yhtiöistä houkuttelevia sijoituksia.

Korkeat markkinoille tulon esteet pähkinänkuoressa

  • Yritys voi nauttia suojatusta markkina-asemasta ja vähemmästä kilpailusta mikä mahdollistaa yhtiölle korkeammat hinnat ja marginaalit.
  • Korkeat muurit voivat myös vähentää hintakilpailua, sillä uusien kilpailijoiden markkinoille tulo ja hintakilpailun aloittaminen on vaikeaa.

Mitkä ovat tyypillisiä markkinoille tulon esteitä, jotka estävät kilpailua ja suojaavat yritystä hintakilpailulta?

Tyypillisiä alalle tulon suojia ovat muun muassa

  1. Toimialan sääntely
  2. Maantieteelliset esteet
  3. Teknologiset esteet
  4. Patentit
  5. Niche-markkinan ja korkean markkinaosuuden tuomat esteet
  6. Korkeat pääomavaatimukset
  7. Kumuloituneen tietotaidon esteet
  8. Pitkäaikaiset sopimukset  

Tarkastellaan markkinoille tulon esteitä Sifter-rahaston yhtiöesimerkkien kautta.

Korkeat sääntelyvaatimukset – esimerkki ilmailutoimialalta

Safran on ranskalainen lentokonemoottorien valmistaja, jonka moottoreita käytetään Airbusin ja Boeingin valmistamissa lentokoneissa. Lentoteollisuus on yksi tiukimmin säännellyistä teollisuudenaloista. Kaikkien lentokoneissa käytettävien osien ja niiden toimittajien täytyy läpäistä useiden viranomaisten vaatimukset ja testit.

Uusien kilpailijoiden on erittäin vaikea päästä mukaan tarkasti säädellylle markkinalle. Markkinoille tulo vaatisi valtavan määrän aikaa, pääomaa ja tietotaitoa.

Safranilla on myös suuri patenttien ja immateriaalioikeuden portfolio, joka suojaa yhtiön kehittämää tekniikkaa ja tuotteita mahdolliselta kilpailulta.

Safran Leap Engine
Safranilla on pitkäaikaisia sopimuksia suurten ilmailualan yritysten kanssa. Ne tarjoavat vakaan tulonlähteen ja tilauskannan ja näin vaikeuttavat uusien kilpailijoiden markkinoille pääsyä.
Safran Leap Engine © Adrien Daste, Safran

Maantieteellinen suoja yli 30 000 kilometrin rautatiekiskolla

Canadian National Railway on merkittävä pohjoisamerikkalainen tavarajunayhtiö. Canadian National on rakentanut ja omistaa laajan rautatieverkon Kanadassa sekä Yhdysvalloissa. Yhtiön ratakiskot yhdistävät toisiinsa kolme valtamerta.

On erittäin epätodennäköistä, että kilpailijat rakentaisivat rautatieverkoston samoille alueille tai saisivat edes luvan siihen.

Canadian National on myös investoinut merkittävästi infrastruktuuriin, kuten terminaaleihin ja tukikohtiin rautatieverkon ympärillä, mikä olisi uusille kilpailijoille kallista ja aikaa vievää jäljitellä.

Canadian Nationalin asemaa suojaa myös rautatietoimialan tiukka sääntely ja korkeat vaatimukset turvallisuus- ja ympäristöstandardien suhteen.
© Canadian National Railway Company

Korkeat pääomavaatimukset ja pitkä oppimiskäyrä ovat vaikea yhdistelmä voitettavaksi

Sifter-rahasto on sijoittanut useaan puolijohdeteollisuuden yhtiöön. Esimerkiksi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) on maailman suurin itsenäinen puolijohdevalimo. Nimensä mukaan yhtiö toimii Taiwanissa.

Markkinoille tulemisen esteet ovat korkeat, koska uuden puolijohdevalimon rakentaminen maksaa yli 10 miljardia euroa.

Maailman parhaiden sirujen valmistaminen on myös erittäin vaikeaa. Tarvitaan useita vuosia, jotta tuotanto- ja testausprosessit hiotaan tasolle, jolla pystytään valmistamaan virheettömiä mikropiirejä. Tämä onnistuu vain suurimmilta pelaajilta ja siksi puolijohdetoimialan yhtiöt toimivat usein oligopolisessa markkinassa arvoketjun eri osissa. Alan vaativuus näkyy myös näiden yhtiöiden erittäin suurissa katteissa ja tuloksissa.

Vaikka raha ei olisi esteenä markkinoille tulemiselle, kymmenien vuosien kumulatiivinen oppimiskäyrä toimii vielä tärkeämpänä esteenä puolijohdemarkkinoille tuloon.

Pitkäaikaiset sopimukset tarjoavat ennustettavan tuloksenteon

VeriSign on amerikkalainen verkkoliiketoiminnan jättiläinen, jolla on erittäin yksinkertainen liiketoimintamalli. VeriSign hallinnoi ja myy ”.com” ja ”.net” verkkotunnuksia, joista se laskuttaa asiakkaitaan vuosittain. Yhtiön liiketoiminta on suojattu korkeilla markkinoille pääsyn esteillä, jotka ovat peräisin viranomaisten myöntämästä yksinoikeudesta ja sopimuksesta.

Käytännössä Verisign nauttii viranomaisten myöntämästä monopoli-asemasta.

VeriSignin oikeudet näihin .com ja .net-tunnuksiin takaa ei-kaupallinen järjestö ICANN ja Yhdysvaltojen kauppa- ja teollisuusministeriö. Yksinoikeus määritellään sopimuksella, joka tarkistetaan joka kuudes vuosi. Sopimus sisältää usein myös oikeuden hintojen korotukseen.

Mihin laadullisiin kriteereihin kiinnitämme huomiota, kun valitsemme yhtiöitä Sifter-rahastoon?

Korkeiden alalle tulon esteiden lisäksi keskitymme erityisesti yrityksen ansaintamallin ymmärtämiseen, kilpailuetuihin ja kasvunäkymiin.

Yrityksen ansaintamalli kertoo siitä, miten yritys tekee rahaa ja onko sillä kestäviä kilpailuetuja ja ennustettavia tulonlähteitä. Tämä auttaa meitä ymmärtämään yrityksen taloudellista vakautta ja tulevaisuuden kasvun mahdollisuuksia.

Toinen tärkeä tekijä, jota arvioimme, on yrityksen kilpailuetu. Tämä sisältää yrityksen sisäiset ja ulkoiset kyvyt, joilla yritys voi päihittää kilpailijansa.

Tarkastelemme myös yhtiöin kasvunäkymiä, jotka mahdollistavat kasvavan tuloksen teon tuleville vuosille. Meille on tärkeää, että yhtiön loppumarkkina ja toimiala kasvavat sekä se, että yritys pystyy kilpailuetujansa ansiosta kasvamaan markkinaa nopeammin.

Laadulliset kriteerit ovat siis tulevaisuuden mahdollistajia, jotka soveltuvat pitkän tähtäimen sijoittajalle, kuten Sifter-rahastolle.

Haluatko lukea lisää laatuyhtiöiden valinnasta ja sijoitusstrategiastamme? Lataa opas Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen. Oppaassa kerromme tarkemmin, minkälaisia laadullisia ja numeerisia kriteereitä käytämme yhtiöiden valinnassa.

Vastuuvapauslauseke: Sifter Global Fund on sijoittanut Safraniin, Canadian National Railwayhyn, Taiwan Semiconductor Manufacturing Companyyn ja VeriSigniin.

Vastuuvapauslauseke: Tällä sivulla annettu tieto on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseksi ja sitä ei tule tulkita sijoitusneuvona tai suosituksena ostaa tai myydä osakkeita. Se heijastaa ainoastaan näkemyksiämme yhtiöistä, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeista olemme luopuneet. Huomioithan, että rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista. Tutustu rahaston avaintietoesitteisiin ennen sijoituspäätöstä.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: