Santeri Korpinen

Miten tunnistaa yrityksen kilpailuedut?

Laatuyhtiön kilpailuetujen ja osakkeen hinnan välillä on usein yhteys. Pitkän aikavälin sijoittaja haluaa sijoittaa yrityksiin, joilla on poikkeuksellinen kilpailuetu puolellaan.

Kestävillä eduilla varustetulla yrityksellä on usein huomattavan korkea tuloksentekokyky sekä suuri potentiaali kasvattaa liikevaihtoaan ajan mittaan. Tämä yhdistelmä luo sijoittajalle myös houkuttelevan riski-tuotto-odotuksen.

Sijoittajan ongelmana on kuitenkin se, että yrityksen strategisia etuja voi olla yllättävän vaikeita tunnistaa.

Tässä artikkelissa jaamme muutamia ajatuksia, mistä kilpailuedut syntyvät ja mistä merkeistä niitä voi yrittää etsiä?

Mistä kilpailuedut syntyvät?

Yrityksellä voi olla useita kilpailuetujen lähteitä, mutta sijoittajalle tärkeimpiä ovat ne, jotka tuottavat konkreettisia hyötyjä, kuten aitoa asiakasarvoa, toiminnan tehokkuutta tai paremman tuloksen. Usein salaisuus piilee kilpailuetujen yhdistelmässä, jotka täydentävät toisiaan ja johtavat vahvaan kilpailuasemaan.

Seitsemän esimerkkiä kilpailuedun lähteistä

  1. Kustannusetu: Kyky tuottaa ja myydä tuotteita tai palveluita kilpailijoita halvemmalla hinnalla. Usein sama kuin mittakaavaetu.
  2. Differointi: Tarjoamalla ainutlaatuisia ja ylivertaisia tuotteita tai palveluita, joilla on arvoa asiakkaille.
  3. Verkostoefekti: Tuotteen / palvelun arvo käyttäjälle kasvaa, mitä useampi ihminen käyttää sitä.
  4. Aineeton omaisuus: Patenttien, tavaramerkkien, tekijänoikeuksien tai muiden tuotteiden tai prosessien oikeudellisen suojan omistaminen.
  5. Oppimiskäyrän etu: Yhtiölle on syntynyt vuosien aikana osaamista, jota on vaikea nopeasti kopioida. 
  6. Brändi: Vahva brändin tunnettuus ja maine asiakkaiden keskuudessa.
  7. Sijainti: Suotuisa maantieteellinen sijainti, joka tarjoaa pääsyn resursseihin, asiakkaisiin tai markkinoihin.

Joskus myös yrityksen erinomainen johto tai erityinen yrityskulttuuri voi olla kilpailuedun lähde, mutta niiden tarkka mittaaminen on huomattavan vaikeaa.

Sijoittaja voi lähteä analyysissaan tunnistamaan kilpailuedun lähteitä ja etsimään niille vahvistusta tilinpäätöksistä. Toinen tapa on tunnistaa ensiksi yhtiöitä, joilla on näyttöä vahvoista liiketoiminnan mittareista. Sen jälkeen voi etsiä syitä kilpailuedun lähteiksi ja yrittää arvioida ovatko nämä kilpailuedun lähteet kestäviä ja aidosti erilaistavia.

Miten tunnistaa todelliset kilpailuedut – muutamia mittareita

Strateginen kilpailuetu on usein vain epäselvä sana yrityksen verkkosivuilla ja sitä myös väärinkäytetään usein sijoittajien keskuudessa. Esimerkiksi asiakaskeskeisyys tai vahva brändi voi olla kilpailuetu – tai sitten ei.

Todelliset kilpailuedut tunnistaa vasta, kun ne näkyvät yhtiön tilinpäätöksissä numeroina useiden vuosien ajan. Muutoin ne ovat vain hyviä sloganeja.

Alla olevassa taulukossa on esimerkkejä mittareista, joiden avulla voi tunnistaa, onko yhtiöllä kilpailuetuja ja mistä ne mahdollisesti syntyvät.

Helposti tunnistettavia mittareita

Liiketoiminnan tunnusluvut: Kilpailijoita paremmat liikevoittomarginaalit ja pääoman tuotot. Nopeammin kasvava liikevaihto ja markkinaosuus verrattuna kilpailijoihin.  

Markkina-johtajuus: Hallitseva markkina-asema tai nopeasti kasvava haastaja, joka ottaa markkinaosuutta johtavalta toimijalta.

Hinnoitteluvoima: Kilpailijoita korkeammat hinnat tai bruttomarginaalit.

Vaikeasti tunnistettavia ja mitattavia

Asiakas-uskollisuus: Uskollinen asiakaskunta esimerkiksi pitkät sopimukset tai korkea uudelleen ostoprosentti. Korkea asiakastyytyväisyys.

Vahva brändi: Hyvin vakiintunut brändi, jolla on korkea tunnettuuus ja maine.

Tuote/palvelu differointi: Yksilölliset tai paremmat tuotteet tai palvelut verrattuna kilpailijoihin. Korkeat R&D kustannukset. Patenttien määrä

Esimerkki – Costcon kilpailuedut

Costco on yksi maailman suurimmista vähittäiskauppaketjuista, joka kilpailee muun muassa Walmartin kanssa. Costcon liiketoimintamalli on usean toisiaan tukevan kilpailuedun yhdistelmä. Yhtiön sisäiset kilpailuedut varmistavat, että yritys pystyy toimimaan tehokkaasti ja Costcon koko yrityskulttuuri on rakennettu edullisuuden varaan.

Yhtiön ulkoisena kilpailuetuna on tarjota erittäin edullisia, mutta laadukkaita tuotteita sen jäsenasiakkaille. Tämä asiakaslupaus on luonut Costcolle erinomaisen brändin sekä lojaalin asiakaskunnan, joka houkuttelee mukaan lisää maksavia jäseniä. Yhdistelmä on kuin vauhtipyörä, joka on tuottanut kasvavia voittoja yhtiölle sekä vahvistanut asiakaslupausta vuosi vuodelta.

Kustannusetu ja mittakaavaetu: Yhtenä maailman suurimmista vähittäiskauppiaista, Costco hyötyy mittakaavoista hankinnoissa ja jakelussa. Costco onkin tunnettu erittäin tehokkaasta hankinnasta ja tehokkaasta toimitusketjusta, mikä mahdollistaa sen tuotteiden tarjoamisen kilpailijoihin verrattuna edullisemmin.

Brändin maine: Costcolla on vahva brändi laadukkaista ja edullisista tuotteista sekä positiivisesta ostokokemuksesta. Nämä houkuttelevat yhtiölle uusia maksavia jäseniä.

Jäsenyysmalli: Costcon liiketoiminta perustuu jäsenyysmalliin. Malli vaatii asiakkaita maksamaan vuosittaisen jäsenmaksun kaupassa käymiseen. Jäsenmaksumalli on luonut erittäin uskollisen asiakaskunnan ja tarjoaa Costcolle hyvin ennustettavan tulonlähteen. Cotscon jäsenten asiakaspysyvyys on yli 90 %, eli lähes kaikki jäsenet uusivat 60–120 dollarin jäsenyytensä vuosittain.

Costcton vahvat kilpailuedut ovat näkyneet myös osakehinnassa, joka on viimeisen 20 vuoden aikana noussut yli 1600 prosenttia (1.1.2003-2023) kasvavien tulosten myötä. Vastaavassa ajassa S&P 500 -indeksi tuottanut noin 370 % dollareissa.

Kilpailuetujen merkitys sijoittajalle

Usein pitkän aikavälin sijoittaja arvostaa turvallisuutta enemmän kuin nopeita voittoja. Tasainen vahvuus pienentää myös osakkeen hintavaihtelua, mutta ennen kaikkea tarjoaa turvallisuutta sijoittajille.

Vaikka joinakin vuosina riskialttiimpi sijoitusstrategia voisi tarjota paremman tuoton kuin maltillinen strategia, niin suurin riski sijoittajalle on aina alkuperäisen pääoman menettäminen.

Yhtiön kestävä kilpailuetu on sijoittajan hyvä ystävä. Tällaisen yrityksen omistajana voi kulkea läpi talouden taantumien ja markkinamyrskyjen.

Sifter Fundin asiakaslupaus

Sifter on osakerahasto, joka sijoittaa tarkasti valittuihin ja erittäin laadukkaisiin yrityksiin, joilla on vahvoja kilpailuetuja.

20-vuotisen historiansa aikana Sifter-rahasto on tarjonnut sijoittajilleen keskimäärin 9,0 % vuosituoton (2003/06–2023/03).

Asiakaslupauksemme on etsiä, analysoida ja sijoittaa erittäin laadukkaisiin yhtiöihin ympäri maailmaa. Sifterin historian aikana, kurinalainen strategia ja sijoitusprosessi on entisestään hioutunut ja onnistunut tuomaan myös hyviä sijoitustuottoja.

Haluatko lukea lisää laatuyhtiöiden valinnasta ja sijoitusstrategiastamme? Lataa opas Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen. Oppaassa kerromme tarkemmin, minkälaisia laadullisia ja numeerisia kriteereitä käytämme yhtiöiden valinnassa.

Santeri Korpinen
CEO, Sifter Capital

Vastuuvapauslauseke: Tällä sivulla annettu tieto on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseksi ja sitä ei tule tulkita sijoitusneuvona tai suosituksena ostaa tai myydä osakkeita. Se heijastaa ainoastaan näkemyksiämme yhtiöistä, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeista olemme luopuneet. Huomioithan, että rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista. Tutustu rahaston avaintietoesitteisiin ennen sijoituspäätöstä.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: