Santeri Korpinen

Osakehinnat rikkovat jälleen ennätyksiä – Muista euforian vaarat

Sifter-rahasto on noussut 110 % viimeisen viiden vuoden aikana (29.1.2019-29.1.2024), joka tarkoittaa 16 % keskimääräistä vuosituottoa. Miksi siis pitäisi varoitella osakkeiden laskusta? Siksi, koska on vääjäämätöntä, että jonain päivänä, viikkona ja vuotena osakkeet ovat taas rajussa laskussa.

Romahduksissa punnitaan sijoittajan todellinen luonne ja strategia. Pelaatko osakehintapeliä vai oletko laatuyhtiöiden pitkäaikainen omistaja?

Osakehintapeli

Sijoittamisen perusajatus on tietenkin se, että saamme sijoitukselle tuottoja lyhyellä tai pitkällä ajalla.

Osakehintapeli viittaa sen kaltaiseen toimintaan, jossa osake nähdään pelipaperina, joka toivottavasti nousee ja sitten kotiutetaan voitot.

Tästä syntyy jatkuva oravanpyörä, kun pitäisi löytää aina uusia pelipapereita entisten tilalle. Lisäksi myyminen aiheuttaa ylimääräisiä kuluja verojen muodossa.

Pelaamista tapahtuu myös silloin, kun sijoittaja yrittää jatkuvasti ajoittaa osakkeiden ostot ja myynnit oikein. Sopivaa hetkeä on vaikea löytää ja markkinoille palaaminen on psykologisesti raskasta.

Harva tunnustaa toimivansa näin, mutta moni tunnistaa itsessään tämän kaltaisen houkutuksen.

Jos kuitenkin peliliikkeet sattuvat kerran onnistumaan täydellisesti, se synnyttää dopamiinia hermostollemme ja luo sijoittajalle niin sanotun vahvistusharhan. Harha johtaa omnipotenssiin ajatteluun: Pystyn voittamaan markkinat fiksuudellani.

Tämä on yksi sijoittamisen suurimpia riskejä. Tunteet ottavat vallan.

Laatuyhtiöiden omistaja ajattelee toisin

Myös pitkänjänteinen laatusijoittaja haluaa tuottoja sijoituksilleen, mutta erilaisella ajattelulla kuin osakehintapelaaja.

Laatusijoittaja tietää, että riittävän pitkällä ajalla erittäin hyvät liiketoiminnat tarjoavat erinomaista tuottoa.

Laatusijoittaja on kiinnostunut yhtiön liiketoiminnasta, ei digitaalisesta osakelapusta. Hän tutkii ja analysoi niiden yhtiöiden liiketoimintaa, joissa hän voisi kuvitella olevansa pääomistajana pitkään.

Tärkeintä omistajalle on, että yhtiön kilpailuedut pysyvät kunnossa, tuloksenteko on ennustettavaa ja liiketoiminnan suuria riskejä vältetään.

Laatusijoittaja tietää, että osakehintojen nousut tai laskut eivät tee yhtiöstä sen huonompaa tai parempaa.

Pörssiromahdukset kuuluvat osakesijoittamiseen

Viimeisen sadan vuoden aikana olemme kokeneet neljä selkeää romahdusta. Ikävä kyllä, romahdukset kuuluvat pörssin luonteeseen ja syntyvät siitä, kun ihmismielen ahneus ja euforia ovat pimentäneet järjen valon.

Fakta on se, että kukaan ei osaa sanoa milloin pörssiromahdus alkaa tai loppuu.

Kautta historian, pörssiromahdukset ovat yllättäneet sijoittajat hiljaisena maanantaiaamuna, kun kukaan ei ole romahdusta ennalta arvannut.

Valitettavasti epävarmuus on hinta, jonka osakesijoittaja joutuu sietämään saadakseen tuottoja sekä osakkeiden nousuissa että laskuissa.

Sijoittajan luonne paljastuu romahduksissa

Kun osakkeiden hinnat seuraavaksi laskevat tai jopa romahtavat, on se täysin normaali pörssimarkkinan vaihe. Hyvätkin yhtiöt laskevat, huonot usein enemmän. Tällaisessa tilanteessa sijoittajan tunteet ovat koetuksella.

Pitkäntähtäimen omistaja ei paina paniikkinappia osakehintojen laskiessa. Hän on varautunut laskuihin ja rakentanut sellaisen salkun, jonka kanssa voi nukkua yönsä hyvin, vaikka omien yhtiöiden osakehinnat olisivat miinuksella.

Laadukkaan liiketoiminnan arvo ei ole useinkaan huonontunut, vaikka pörssi maksaisi siitä huomenna vähemmän kuin tänään.

Miten Sifterillä toimimme kun osakehinnat laskevat?

Sifterin salkunhoidossa teemme yhtiöille viiden vuoden tulostuottoarvion. Pitkäjänteinen sijoitustrategia ohjaa meitä katsomaan pörssimarkkinan laskukausien jälkeiseen aikaan.

Tärkeintä ja samalla myös vaikeinta on tunnistaa, onko yhtiön liiketoiminta kokenut pysyvän kolauksen vai onko osakehintojen lasku vain seurausta markkinoiden ylilyönnistä?

Jos yhtiön kilpailuedut ja markkina-asema ovat säilyneet ennallaan, ei osakehintojen lasku anna meille aihetta myydä laadukasta liiketoimintaa.

Laskut tarjoavat myös mahdollisuuksia, mutta vaativat myös valmistautumista. Romahduksissa myös erittäin laadukkaiden yhtiöiden tulevia kassavirtoja tarjotaan uusille omistajille alennuksella. 

Kun osakemarkkina on sekaisin, on hyvä olla hereillä ja tehdä vaihtokauppoja salkun sisällä.

Tämän kaltainen tilanne tapahtui esimerkiksi vuonna 2022, kun erittäin laadukkaita teknologia- ja puolijohdeyhtiöitä oli tarjolla edullisemmin kuin pitkään aikaan. Ostimme ”alennusmyynnistä” puolijohdelaitevalmistajien Applied Materials ja BE Semiconductor -osakkeita.

Miten Sifter on varautunut osakehintojen laskuun?

Sifter-rahaston sijoitusstrategia on omistaa erittäin laadukkaita, kasvavia ja terveitä yhtiöitä ympäri maailman ja pitää niistä kiinni sekä pörssin nousuissa että laskuissa. Olemme toimineet näin jo yli 20 vuotta.

Rahasto on kohdannut finanssikriisin 2008, Covid-romahduksen 2020 sekä joukon pienempiä markkinakorjauksia.

Globaalisti hajautetut laatuyhtiöt ovat antaneet meille mielenrauhaa epävarmoina aikoina. Olemme päättäneet, että pysymme tarkasti tutkittujen yhtiöidemme omistajia silloinkin, kun pörssimarkkina hinnoittelee osakkeet maanrakoon.

Historiallisista romahduksista huolimatta, Sifter-rahaston laatuyhtiöt ovat tarjonneet rahaston sijoittajille keskimäärin 9,9 % vuosittaisen tuoton kaikkien kulujen jälkeen (19.6.2003–29.1.2024).

Sifter-rahaston sijoitusperiaatteet

  • 30 erittäin laadukasta ja tervettä yhtiötä
  • Fokus yhtiöiden rahantekokyvyssä
  • Yli 5 vuoden sijoitushorisontti
  • Globaali hajautus
  • Ei markkina-ajoitusta
  • Ei pörssikurssien tuijottamista
  • Ei opportunismia

Lue lisää Sifterin sijoitusstrategiasta: laatusijoittaminen.

Santeri Korpinen
CEO

Vastuuvapauslauseke: Tällä sivulla annettu tieto on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseksi ja sitä ei tule tulkita sijoitusneuvona tai suosituksena ostaa tai myydä osakkeita. Se heijastaa ainoastaan näkemyksiämme yhtiöistä, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeista olemme luopuneet. Huomioithan, että rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista. Tutustu rahaston avaintietoesitteisiin ennen sijoituspäätöstä.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: