fbpx
Hannes Kulvik, Sifter Capital

Osakkeen arvo ei seuraa hintaa

Tapanasi on napata rautatieaseman kahvilasta mukaasi mukillinen kahvia. Kahvi lämmittää, ja se sisältämä kofeiini saa ajatuksesi hyrräämään. Kahvista tulee energinen olo, joten maksat siitä hyvillä mielin hinnaston mukaiset 2,50 euroa.

Eräänä aamuna kahvilan myyjä ilmoittaakin vakio-ostoksesi hinnaksi kaksi euroa. Samaa todistaa lähimaksulaitteen ruutu.

Saat saman verran samaa kahvia. Se on yhtä lämmintä ja sisältää yhtä paljon kofeiinia kuin aiemminkin. Kahvin arvo sinulle on sama kuin aiempinakin päivinä. Mikään muu ei ole muuttunut kuin hinta.

Jätätkö kahvimukillisen ostamatta? Tuskin. Eihän kahvin arvo ole laskenut, vaikka hinta onkin.

Jos osakkeen kurssi laskee kymmenen prosenttia, monilla sijoittajilla on taipumus ajatella, että osake kannattaa myydä. Siihen saattaa suositella myös jokin teknisen analyysin ohjelmisto. Teknisen analyysin teoreetikko luultavasti kehottaisi myös olemaan ostamatta kahvia kahdella eurolla, koska pitäisi sitä huonona ostokohteena ja arvelisi hinnan menevän alaspäin.

Osakkeen arvo perustuu yhtiön liiketoimintaan ja kykyyn ansaita rahaa tulevaisuudessa. Jos yhtiön liiketoiminnassa ja ansaintamallissa ei ole tapahtunut muutosta heikompaan, osakkeen arvo ei ole laskenut.

Pörssikurssi ei kerro osakkeen arvoa vaan osakkeen hinnan.

Osakkeen arvo ei laske siitä syystä, että sen hinta laskee.

Osakkeen arvo ei seuraa osakkeen hintaa, mutta pitkällä aikavälillä osakkeen hinta seuraa osakkeen arvoa. Lyhyellä aikavälillä markkinat käyttäytyvät oikukkaasti, mutta vuosien saatossa ne punnitsevat yhtiöiden liiketoimintaa oikeansuuntaisesti.

Häntä ei heiluta koiraa eli osakekurssi yhtiötä vaan koira häntää, yhtiön liiketoiminta sen osakekurssia.

Hannes Kulvik
Sifter-rahaston perustaja ja
investointikomitean puheenjohtaja

Vastuuvapauslauseke. Tämän sivun sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai ostosuosituksiksi osakkeisiin. Sivusto kertoo näkemyksistämme yhtiöihin, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeet olemme myyneet. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Lataa käsikirja PDF
New call-to-action