Mika Mäkeläinen

Sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen ihastui Sifterin rauhalliseen filosofiaan

Tämähän on yksinkertaista ja pragmaattista!

Sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen istui Sifterin vaatimattomassa neuvotteluhuoneessa Helsingin Kasarminkadulla, jossa sifteriläiset esittelivät hänelle sijoitusperiaatteitaan: mekaanista seulontaa, keskittymistä parhaisiin yhtiöihin, omistamista pitkällä aikavälillä.

Hän innostui.

Useat varainhoitajat olivat vuosien varrella pyytäneet Mäkeläistä vieraisille – kutsuja tupsahteli etenkin menestyksekkäiden yritysmyyntien jälkeen –, ja monien kanssa hän olikin käynyt lounailla ja kahveilla.

”Monille varainhoitajille sijoittaminen on veikkaamista ja vastaanveikkaamista ja trendeissä pyörimistä. Sifterissä viehätti sen rauhallisuus.”

Mäkeläinen ei ollut Sifterin toimistolla omalla asiallaan. Hän oli auttanut muotialalla omaisuutensa luonutta aasialaisperhettä family officen rakentamisessa Eurooppaan. Perheen suomalainen yhdysmies oli törmännyt sifteriläisiin Slushissa ja sopinut tapaamisen.

Mäkeläinen oli lähtenyt mukaan. Ja nyt hän huomasi pohtivansa, sijoittaisiko hän itse Sifteriin.

Jos tätä vuosikymmenen tekee, ei voi mennä pahasti pieleen, hän ajatteli, ja parin kuukauden kuluttua Mäkeläisen ja hänen yhtiökumppaninsa sijoitusyhtiö liittyi Sifterin omistajiin.

”Liian moni yrittäjä sortuu siihen, että kun exit tulee, jatketaan spekulatiivista elämää. Laitetaan rahat hujan hajan start upeihin.”

”Se, että on kerran onnistunut yrittäjänä, ei tarkoita, että onnistuu start up -sijoittajana”, Mäkeläinen sanoo.

Start upit ovat vaativia ja usein ajallisesti sitovia kohteita. Kertasijoitus harvoin riittää, vaan yhtiöiltä tulee uusia rahakutsuja.

Kun suonissa sykkii kiihkeä yrittäjänveri, suorat pörssisijoituksetkaan eivät usein tuo toivottua tulosta. Peliasenteella markkinoilla mellastava tuhlaa rahansa vääriin vetoihin ja liian innokkaaseen kaupankäyntiin.

Silloin auttaa rauhallisuus ja systematiikka.

Vuosi sitten Mäkeläistä pyydettiin mukaan Sifter Capital Oy:n hallitukseen.

”Olin tehnyt periaatepäätöksen, etten palaa aktiivisesti edes omien yhtiöidenikään hallituksiin, mutta tämä kuulosti kiinnostavalta.”

Mäkeläinen oli tyytyväinen osuudenomistaja ja tiesi yhtiön tuotteen olevan ensiluokkaisessa kunnossa. Vaikka hän on kokenut hallituskonkari, finanssitoimiala oli hänelle hallitustyöskentelyn näkökulmasta uusi ja siksi kiehtova.

”Omat yhtiöni ovat niin eri toimialoilla, että näin Sifterin mahdollisuutena oppia toimialasta ja kartuttaa ekspertiisiä.”

Mäkeläinen valittiin Sifter Capital Oy:n hallitukseen kevään 2019 yhtiökokouksessa.

”Uskon, että kokemuksellani pystyn tuomaan uusia ajatuksia ja keinoja rakentaa Sifterin rahastosta kasvutarina vailla vertaa. Näen rahaston kasvupotentiaalin huimana”, Mäkeläinen päättää.

Vastuuvapauslauseke. Tämän sivun sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai ostosuosituksiksi osakkeisiin. Sivusto kertoo näkemyksistämme yhtiöihin, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeet olemme myyneet. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: