Berkshire Hathaway 2023 Shareholders Meeting, Omaha

Berkshire Hathawayn 2023 yhtiökokous – 10 oppia Warren Buffettilta sijoittajille

Berkshire Hathawayn yhtiökokous Omahassa 6. toukokuuta oli melkoinen show, jonka kiistaton kapellimestari on 92-vuotias Warren Buffett. Kävin Sifterin tiimin kanssa kuulemassa Omahan oraakkelin näkemyksiä ja listasin Buffettin 10 oppia sijoittajille.

Omahan messukeskus oli äärimmilleen täynnä osakkeenomistajia, jotka olivat saapuneet kuulemaan ja oppimaan, mitä Buffettilla oli sanottavanaan tänä vuonna.

Tilaisuus kesti yli kuusi tuntia, ja Buffett vastasi yli 62 yleisökysymykseen. Pisimmillään hänen monologinsa kestivät yli 20 minuuttia. Samaan aikaan yhtiökumppani Charlie Munger torkahteli vieressä, ja Buffettin manttelinperijät Greg Abel ja Ajit Jain kuuntelivat nöyrästi.

Tässä artikkelissa esitetyt opit ovat Buffettin ajattomia sijoitusneuvoja, jotka toistuvat hänen puheissaan vuodesta toiseen.

1. Emme koskaan tee tunteellisia sijoituspäätöksiä

Tämän opetuksen Buffett toi esille heti puheenvuoronsa alussa, ja 99-vuotias Charlie Munger vahvisti vierestä sanoen ”never”.

Jokainen sijoittaja tunnistaa sen tunteen, kun raha polttelee taskussa ja se pitäisi sijoittaa johonkin.

Buffett on yli 60 vuoden ajan pystynyt vastustamaan tätä tunnetta. Hän on sijoittanut aina, kun kohde on ollut hänen kriteereidensä mukainen, eikä hän ole juurikaan välittänyt makrotalouden tai pörssien tilanteista.

2. Sijoittajat ovat liian kärsimättömiä

Buffett totesi jälleen kerran, että sijoittajat tarkastelevat asioita liian lyhytjänteisesti, ja hän on varmasti oikeassa. Charlie Munger on myös aiemmin todennut, että vain osakkeen osto- ja myyntihinnalla on väliä. Välissä tapahtuvat vaihtelut ovat hyödytöntä seurattavaa.

3. Pidämme hyvien yritysten ostamisesta ja omistamisesta

Tämä opetus ei ole uusi Buffettin sanastossa, mutta varmuuden vuoksi hän toisti sen yli 15 kertaa kuuden tunnin esityksen aikana. Se ei varmasti jäänyt kenellekään epäselväksi. Lähes yhtä usein hän mainitsi, että ”Pidämme yrityksen johdosta”.

Buffettin sijoitusfilosofiaan on vuosien aikana vahvistunut se, että sellaiset yritykset pärjäävät, joissa johto on paitsi kyvykäs, myös erittäin suora ja rehellinen. Tällaisten yhtiöiden johto saa Buffettin salkussa paljon itsenäisyyttä ja tarvittaessa rajattoman pääoman käyttöönsä Berkshire Hathawayn isosta kassasta.

4. Lyhyellä aikavälillä osakkeiden hinta voi liikkua liiketoiminnan oikean arvon ylä- tai alapuolella enemmän tunteiden kuin talouden perusteella

Buffett viittasi tähän, kun hän totesi, että he tekevät rahansa muiden sijoittajien virheiden ansiosta. Kun muut myyvät pelon vallassa, he ostavat hyviä liiketoimintoja edullisesti.

Koko esityksen aikana ei mainittu sanaakaan pörssikursseista tai osakehinnoista.

5. On helpompaa ostaa ja pitää kiinni erinomaisista yrityksistä kuin jatkuvasti vaihtaa ”keskivertoyrityksiä”

Buffettin filosofian mukaan loistavien yritysten pitkäaikainen omistaminen on selvästi tärkeämpää kuin salkun jatkuva vaihtaminen.

Buffettin mukaan nykyään on erittäin vaikea löytää aliarvostettuja huippuyrityksiä.

Hän muistutti, että parhaat mahdollisuudet ilmestyvät silloin, kun ihmiset tekevät tyhmiä asioita. Heidän kokemuksensa mukaan tyhmiä asioita tekevien ihmisten määrä on kasvanut huomattavasti, ja he tekevät entistä suurempia virheitä. Tämä kommentti sai yleisön räjähtämään nauruun.

6. Omien osakkeiden osto voi olla joko fiksua tai todella tyhmää

Tämä on kenties Buffettin ristiriitaisin kommentti. Yhdysvalloissa omien osakkeiden ostaminen on tyypillisesti yleisempää kuin osinkojen jakaminen, suurelta osin verotussyistä. Kun yritys ostaa omia osakkeitaan velkarahalla tai vääristä syistä, se on usein todella tyhmää.

Kun yrityksen johto havaitsee, että yrityksen hinta markkinoilla on huomattavasti sen todellista arvoa alhaisempi, voi omien osakkeiden ostaminen olla järkevää.

Kun markkinoilla olevien osakkeiden määrä pienenee, nykyisten omistajien osuus kasvaa. Tästä Buffett pitää.

7. Uudelleen sijoitetut voitot – Buffettille hyvin tärkeä asia

Joka vuosi Buffett esittelee taulukon, jossa näkyy kuinka paljon heidän omistamansa yritykset ovat jättäneet voittoja yritykselle osinkojen jälkeen.

Buffett uskoo, että järkevästi uudelleensijoitetut voitot ovat avain tulevaisuuden kasvaviin tuottoihin.

Kun yrityksen pätevä johto uudelleensijoittaa voitot kannattavan liiketoiminnan kasvuun, syntyy lumipalloefekti, joka mahdollistaa yrityksen tuloksen entistä suuremman kasvun.

Olen kirjoittanut aiheesta aikaisemmin: Miksi osakesijoittajan tulisi kiinnittää huomiota sijoitetun pääoman tuottoon?

8. Parhaat tuotot saavutetaan yrityksillä, jotka ovat valmistaneet samaa tuotetta tai palvelua usean vuoden ajan

Buffett uskoo selvästi sellaisiin yrityksiin, jotka ovat osoittaneet ylivertaisuutensa tietyllä alueella. Perinteisesti tällaisia ovat olleet esimerkiksi Coca-Colan kaltaiset yritykset, mutta myös Apple on vakiinnuttanut paikkansa Buffettin sydämessä.

Buffett suosii yhtiöitä, joiden ansaintamalli on vakiintunut ja tuotteet ovat välttämättömyyksiä ihmisten arjessa.

9. Sijoittajan tärkein tehtävä on jatkaa lukemista ja tutkimista, kunnes sijoitusidea konkretisoituu kristallin kirkkaaksi

Tämä neuvo tukee sitä tosiasiaa, että sijoituskohde on tunnettava hyvin ja kaikkien faktojen on puollettava sijoituspäätöstä.

Jos päätös yrityksen/osakkeen ostamisesta ei ole helppo, Buffett ei sijoita yritykseen.

Buffett viittasi myös siihen, että sijoitukset tulisi tehdä vain yrityksiin, jotka kuuluvat omaan asiantuntijuusalueeseen. Hän puhui useita kertoja siitä, kuinka he oppivat jatkuvasti lisää yrityksistä, joita he omistavat, sekä ihmisten käyttäytymisestä. Nämä tiedot ovat avainasemassa sijoituspäätöksissä.

10. Buffett näkee itsensä liiketoiminta-analyytikkona ei markkina-analyytikkona

Tämä oivallus ei tullut suoraan Buffettin suusta, vaan muista lähteistä.

Yli kuuden tunnin esityksen aikana tuli hyvin selväksi, kuinka paljon Buffett arvostaa hyviä ja varmoja liiketoimintoja.

Vaikka he seuraavat markkinamuutoksia, erityisesti inflaation vaikutuksia yritysten tuloksiin, Buffett ei juurikaan analysoi yleistä pörssimarkkinaa.

He omistavat ”great companies”. Makrotalouden hälinä ei häiritse heitä – korkeintaan huolettaa. Pätevän yritysjohdon tehtävä on varmistaa, että huippuyhtiöt tuottavat tulosta myös huonoina aikoina.

Oppeja ja huolia

Opinko matkalla uusia asioita? En juuri sellaisia, joita en olisi jo aiemmin kuullut tai lukenut Buffettin sijoitusperiaatteista.

Berkshire Hathawayn yhtiökokokous ja Buffettin saarna oli kuin lääkärikäynti, jossa muistutetaan hyvien elämäntapojen tärkeydestä.

Monen sijoittajan arjessa markkinahäly ja makrotalouden huolet hiipivät salakavalasti sijoitusajatteluun – tunteiden pitäminen poissa sijoituspäätöksistä on hyvin vaikeaa.

Suurin huoleni liittyi pääasiassa Buffettin yhtiön (Berkshire Hathaway) tulevaisuuteen, ja sen tuleviin jatkajiin. Kun kapellimestarilla on ikää jo 92 vuotta, hänen pitäisi antaa tilaa jo nuoremmilleen.

Vaikka Buffett on nimennyt seuraajakseen Greg Abelin (60 v) ja hänen wing-maniksi Ajit Jainin (71 v), ei heille juuri suotu puheenvuoroja. Toki Buffett moneen kertaan toisti luottavansa molempiin herroihin sataprosenttisesti.

Siitä huolimatta, kapellimestari Buffett puhui yli 80 % ajasta ja aina välillä antoi seuraajillensa hieman tilaa. Ehkä tämä on Berkshire Hathawayn kulttuurin mukaista, mutta ainakin on varmaa, että Buffettin vääjäämättömän poismenon kautta The Show ei jatku samanlaisena.

Santeri Korpinen
CEO, Sifter Capital

Vastuuvapauslauseke: Tällä sivulla annettu tieto on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseksi ja sitä ei tule tulkita sijoitusneuvona tai suosituksena ostaa tai myydä osakkeita. Se heijastaa ainoastaan näkemyksiämme yhtiöistä, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeista olemme luopuneet. Huomioithan, että rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista. Tutustu rahaston avaintietoesitteisiin ennen sijoituspäätöstä.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: