Santeri Korpinen

Nyt saa laatuyhtiöiden tulevia kassavirtoja hyvällä alennuksella

Sain viime viikolla soiton ranskalaiselta sijoittajaltamme. Hän otti yhteyttä ja arvelin hänen olevan hyvin peloissaan sijoituksistaan. Yllätyin perusteellisesti, kun hän totesi, että hän on hyvin rauhallisen mielin. Hänellä oli kuitenkin kaksi kysymystä.

Ensinnä hän halusi tietää, miten sijoituksemme pärjäävät koronamyräkän läpi. Toiseksi hän kysyi osakesijoittajan kysymysten klassikon:

”Onko nyt hyvä aika sijoittaa lisää?”

Ensimmäiseen kysymykseen oli helpompi vastata, sillä Sifterin laadukkaisiin liiketoimintoihin erikoistunut sijoitustapa suosii juuri sellaisia yhtiöitä, joiden voi olettaa pärjäävän parhaiten heikkoina aikoina.

Nostin esiin kolme kohtaa.

1. Vähävelkaisuus ja terve tase

Matalan koron ympäristössä rahaa on tehty vivuttamalla, mutta Sifterillä olemme aina vierastaneet velkavivun käyttöä. Yksi seulontamenetelmämme kriteereistä on vähävelkaisuus.

Pidämme vähävelkaista, jopa kassarikkaista yhtiöistä. Varsinkin yllättävän kriisin aikoina se antaa mielenrauhaa.

Kun yhtiöllä on paljon rahaa suhteessa velkoihin, sen riski ajautua konkurssiin on pieni, vaikka taloudessa tapahtuisi isokin šokki, niin kuin nyt.

Vahva yhtiö myös saa rahaa markkinoilta järkevin ehdoin, mikä avaa sille mahdollisuuksia, jos heikommat kilpailijat joutuvat vaikeuksiin.

Myös luottoluokittajat arvostavat Sifterin salkkuyhtiöitä. Salkkumme luottoluokituksen mediaani S&P:llä on A.

Katso esimerkki kassarikkaasta japanilaisesta sijoituksesta, jolla on yli kahden miljardin euron kassavarat.

2. Korkea pääoman tuotto

Korkea pääoman tuotto on klassisin laadukkaan liiketoiminnan tunnusmerkki. Siksi Sifterin osakevalinnassa kiinnitämme paljon huomiota yhtiöiden sijoitetun pääoman tuottoon (ROIC).

Sijoitetun pääoman tuotto kertoo yrityksen kyvystä luoda lisäarvoa sijoittajan siihen satsaamalle rahalle.

Kun yrityksen ROIC on vaikkapa erinomaisella 15 prosentin tasolla, yrityksen toimintaan sijoitettu euro tuottaa 1,15 euroa takaisin yrityksen käyttöön.

Parhaat yritykset eivät jaa kaikkea tulostaan omistajilleen vaan sijoittavat osan tuloksesta takaisin omaan toimintaansa korkealla tuottoasteella. Se lisää entisestään omistajan saamaa arvoa.

Kun yhtiö tekee jopa yli 15 prosentin tuottoa sijoitetulle pääomalle, annamme rahamme mielellämme yritysjohdon hoitoon. Juuri tämän takia pidämme laatuyhtiöiden osakkeita erittäin houkuttelevina ja pitkällä tähtäimellä myös turvallisina sijoituskohteina.

Katso esimerkki Sifterin salkussa olevasta S&P Global -yhtiöstä, jonka ROIC on 37 prosenttia.

3. Tuloksen ennustettavuus ja kilpailuasema

Epävarmoina aikoina ennustettavuus nousee arvoon arvaamattomaan.

Olemme jo vuosien ajan etsineet Sifterin salkkuun 30 yhtiöitä, joiden ansaintamalli on selkeä ja tulos ennustettava. Tällaisten yhtiöiden tuotteet ja palvelut ovat usein tärkeitä asiakkaille ja liikevaihto luonteeltaan jatkuvaa.

Esimerkiksi käy yhdysvaltalainen Verisign, joka ylläpitää yhtiöiden internet-verkkotunnuksia (esimerkiksi .com ja .net). Verkkotunnus on yritykselle tärkeä mutta sen kustannus on yhtiölle mitättömän pieni.

Vaikka koronamyräkkä jatkuisi pidempäänkin, Versignin kaltaisten yhtiöiden liikevaihto ja tulos säilyvät kutakuinkin ennustettavina.

Entä onko nyt hyvä aika sijoittaa?

Jouduin toteamaan sijoittajallemme, että en saa antaa suoria sijoitusneuvoja. Ja vaikka lupa olisikin, en antaisi neuvoja.

Kysymys pitää sisällään toisen kysymyksen: ”Onnistunko ostamaan pohjilta?”. Siihen pystyn vastaamaan helposti: ”Tuskin tälläkään kertaa.”

Tuntuisi houkuttelevalta myydä osakkeita laskun alkaessa sillä ajatuksella, että ostaa ne takaisin nousun alussa. Käytännössä se on hyvin hankalaa, jopa mahdotonta.

Usein parhaat nousupäivät tulevat hyvin nopeasti ja epävarmuus tulevaisuudesta on korkea.

Totesin kuitenkin näin:

”Jos uskot pitkän tähtäimen sijoittamiseen, et sijoita velalla, voit pitää ylimääräistä rahaasi sijoitettuna yli viisi vuotta ja – mikä tärkeintä – uskot, kasvuun, kapitalismiin ja yritysten mukautumiskykyyn koronaviruksen jälkeisessä maailmassa, ajat näyttävät otollisilta.”

Sifterin sijoitusstrategia on toistaiseksi pitänyt kutinsa. Vuoden alusta lähes kaikkien osakkeiden hinnat ovat laskeneet rajusti, mutta Sifter salkun yritykset hieman vähemmän.

Olemmekin +3,8 % tilanteessa Indeksiin (MSCI ACWI) nähden. Sifter Rahasto -15,7 % vs -19,5 % (31.3.2020).

Lue, mitkä tunnusmerkit suojaavat laatuyhtiöitä koronamyräkältä.

Santeri Korpinen
CEO, Sifter Capital Oy

Tämä artikkeli on julkaistu 6.4.2020 myös Arvopaperin verkkosivuilla.

Vastuuvapauslauseke: Tällä sivulla annettu tieto on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseksi ja sitä ei tule tulkita sijoitusneuvona tai suosituksena ostaa tai myydä osakkeita. Se heijastaa ainoastaan näkemyksiämme yhtiöistä, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeista olemme luopuneet. Huomioithan, että rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista. Tutustu rahaston avaintietoesitteisiin ennen sijoituspäätöstä.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: