Hannes Kulvik, Sifter Capital

Osakemarkkina pyörii kuin karuselli – koskaan ei ole oikea aika sijoittaa

Monelle sijoittajalle osakemarkkina on kuin karuselli. Välillä odotetaan, että vauhti hidastuisi, että uskaltaisi hypätä kyytiin. Kun vauhti sitten hidastuu, pelätään, että karuselli pysähtyy kokonaan. Lopulta jäädään seisomaan ja katsomaan. Tämä hyvin luonnollinen, jopa psykologinen ilmiö estää meitä toimimasta. Tarvitaan siis erilaista ajattelua.

Edelliset kolme ja puoli vuotta ovat tarjonneet monille sijoittajille erikoisia hetkiä. Itselleni on vahvistunut ainakin se, että onnistuminen markkina-ajoituksen suhteen on mahdotonta. Siksi Sifter-rahaston strategia on pysyä laatuyhtiöiden omistajina koko ajan – markkinaheilunnasta välittämättä.

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäistä kertaa 10/2020 ja päivitetty vuosien 2020–2021 osalta 7.6.2021.

2018 – ”Osakkeiden hinnat eivät enää voi nousta”

Vuonna 2018 useat sijoittajat ja mediat olivat vahvasti sitä mieltä, että osakekaruselli oli saavuttanut huippuvauhtinsa, eivätkä osakkeiden hinnat enää voisi nousta. Syytä haettiin liian pitkästä osakemarkkinoiden noususta, globaalin talouden hiipumisesta sekä Yhdysvaltojen, Pohjois-Korean ja Kiinan jännitteistä.

Sifter-rahaston (Sifer Fund Global R) arvonkehitys 1-12.2018.
Sifter-rahaston (Sifter Fund Global R/I) arvonkehitys 1-12.2018.

Moni odottikin korjausliikettä, jotta voisi taas sijoittaa lisää. Vuoden 2018 loppupuolella tarjottiin pitkään odotettu pieni notkahdus. Myös Sifter-rahasto laski 12 % (1.10.–31.12). Moni päätti odottaa, jatkuisiko lasku vielä lisää – kun kerran oli jo päästy alkuun. Toisin kävi.

2019 – Kasvu jatkuu sittenkin

Vuosi 2019 alkoikin yllättäen vahvalla nousulla. Sifter-rahaston arvo nousi kevään aikana 24 % (1.1.–30.4.2019). Odottamaan jääneet pettyivät, koska nousua oli heidän mielestään tullut jo liikaa. Näin heidän ainoa looginen päätös oli jälleen odottaa seuraavaa korjausta alaspäin.

Sifter-rahaston (Sifer Fund Global R) arvonkehitys 1-12.2019.
Sifter-rahaston (Sifter Fund Global R/I) arvonkehitys 1-12.2019.

Kevät ja kesä 2019 tarjosikin pienen, kuukauden kestäneen 7 % laskun (1.5.–4.6.). Tämä ei ollut odottajalle riittävä lasku, koska vuonna 2018 käytiin jo alemmilla tasoilla.

Odottamista ei tälläkään kertaa palkittu. Osakkeet jatkoivat ylöspäin kohti vuoden 2019 loppua, 16 % nousulla (5.6.–31.12.2019). Laatusijoittaminen toi +31,3 % vuosituoton Sifter-rahastolle 2019

”Niiden on siis pakko tulla alas, kun nousu on näin kovaa”, todettiin lehtien sivuilla.

2020 – Korona tuli puskista

Vuosi 2020 alkoi samansuuntaisesti kuin edellinen vuosi oli loppunut, kevyesti nousten. FED oli lähtenyt jo koronnostojen tielle, mikä hieman hidasti yhdysvaltalaisten osakehintojen nousua. Osa pitkään laskua odottanut sijoittaja päätti vihdoin sijoittaa, ainakin osan varoistaan. Vaihtoehdot tuntuivat olevan vähissä ja globaali talous kulki eteenpäin, vaikkakin hitaammin.

Tammikuun lopussa Kiinasta kuultiin uutisia ärhäkästä viruksesta, mutta Länsimaissa uutinen kuitattiin Kiinan ongelmana.

Helmikuun 15.–16. päivän viikonloppuna Italiassa herättiin koronaan. Isku ja sen aiheuttama epävarmuus syöksivät sijoittajat osakkeiden paniikkimyyntiin. Sifter-rahaston osuus laski 31 % (17.2.–24.3.). Vertailun vuoksi S&P 500 laski 34 % ja Eurostock 50 laski 38 %.

Sifter-rahaston (Sifter Fund Global R/I) arvonkehitys 1.1.–31.12.2020.

Nyt osakemarkkinoilla oltiin viimein vuoden 2017 syyskuun tasoilla. Osakkeiden noususta oli hävinnyt kuukaudessa yli kahden vuoden nousu. Valitettavasti hyvän laskun myötä epävarmuus tulevaisuudesta kasvoi merkittävästi. Puhuttiin kaikkien aikojen lamasta, konkursseista ja tietenkin itse sairaudesta.

Markkina-ajoittajalle tämä olisi ollut juuri se hetki toimia. Karuselli miltei pysähtyi, mutta vain hetkeksi. Seuraavien kuukausien kurssiralli yllätti lähes kaikki, Sifter nousi 35 % (27.3.–30.5.), käytännössä kahdessa kuukaudessa, ollen taas vuoden 2020 alun tasolla.

Monet ajattelivat, että lasku ja nousu olivat liian nopeita. Parempi odottaa, että markkinat laskevat taas.

Toisin kuitenkin kävi. Keskuspankit ja valtiot jatkoivat elvytystä. Edes Yhdysvaltain presidentinvaalit tai koronan ties kuinka mones aalto eivät jaksaneet enää säikyttää osakemarkkinoita.

Vaiherikkaasta vuodesta ja väkevästä volatiliteetista huolimatta vuosi 2020 toi Sifter-rahaston sijoittajille +10,5 % vuosituoton.

Kiinnostaako pitkän tähtäimen laatusijoittaminen? Lataa 20-sivuinen opas: Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen. Oppaassa kerromme miten aika ja laatuyhtiöt tekevät työtä sijoittajan eduksi.

2021 – Juhliin saapui yllätysvieras Herra Inflaatio

Tammikuu 2021 alkoi varsin vahvoissa tunnelmissa. Oli vain ajan kysymys, koska koronarokote olisi valmis ja kulutusjuhlat voisivat alkaa. Patoutunutta kysyntää oli lähes joka puolella, paitsi kotona olemisessa. Huhtikuussa saatiin yhtiöiden kauan odotetut tulokset, jotka yllättivät erinomaisuudellaan. Markkinat olivat ennakoineet tulevia kassavirtajuhlia ja Sifter-rahastokin nousi siinä sivussa 13,9 % (1.1–31.5.2021).

Sifter-rahaston (Sifter Fund Global R/I) arvonkehitys 1.1.–31.5.2021.

Nyt kesän kynnyksellä korona tuntuu jo lähes tutun turvalliselta ja talouskin porskuttaa. Valitettavasti juhliin on saapunut pitkään kateissa ollut vieras nimeltä inflaatio. Markkinat ovat jälleen ihmeissään tästä uudesta epävarmuudesta ja sijoittajien mielessä toistuu tuttu mantra – koskaan ei ole oikea aika sijoittaa.

Onko osakkeissa mukanaolo kannattanut?

Kaikesta epävarmuudesta huolimatta, kuluneen kolmen ja puolen vuoden aikana Sifter-rahaston arvo on noussut lähes 60 % (1.1.2018–31.5.2021, R/I-luokka). Tähän ajanjaksoon on mahtunut useampi yli 10 % lasku ja maaliskuun 2020 yli 30 % lasku.

Sifter-rahaston (Sifter Fund Global R/I) arvonkehitys 1/2018–5/2021.

Kulunut kolme ja puoli vuotta on ollut osakemarkkinassa poikkeuksellinen vaiherikas ajanjakso. Ostopaikkoja odottaville on varmaa vain se, että epävarmuus jatkuu. Aina.

Historiallisesti katsoen laatuyhtiöiden osakkeissa mukanaolo on kannattanut

Tarjoan markkinoiden ajoittajalle toisenlaista ajattelua, joka kuulostaa varsin yksinkertaiselle.

  1. Osta harkitusti laatuyhtiöitä, joilla on vahva ansaintamalli ja hinnoitteluvoimaa.
  2. Vahdi yhtiön rahantekokykyä ja kilpailuetuja.
  3. Vaihda yhtiö kun löydät paremman tai yhtiön ansaintamalli kärsii pysyvästi.

Monille ajatus näin rauhallisesta sijoitustoiminnasta on vierasta. Kysymys ei olekaan sijoittamisesta vaan omistamisesta.

Sifter-rahaston rooli on toimia sijoittajan osakesalkun sellaisena osana, jossa voit pysyä omistajana silloinkin, kun osakemarkkinoilla on laskuvesi.

Miten rahastomme on onnistunut tekemään lähes 60 %:n tuoton tänä epävarmuuden ajanjaksona? Vastaus piilee systemaattisessa sijoitustyylissämme.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen kuvaa parhaiten Sifterin sijoitustyyliä. Olemme kirjoittaneet aiheesta myös oppaan: Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen.

Hannes Kulvik
Sifter-rahaston perustaja

Vastuuvapauslauseke. Tämän sivun sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai ostosuosituksiksi osakkeisiin. Sivusto kertoo näkemyksistämme yhtiöihin, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeet olemme myyneet. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: