Canadian National

Rautatieyhtiöllä on hinnoitteluvoimaa – Case Canadian National

Rautatieyhtiöt ovat aivan omanlaisensa sijoituskohde. Ne ovat investoineet rankasti verkostoon ja kalustoon, ja vastaavia investointeja vaaditaan myös mahdolliselta kilpailijalta. Markkinoilletulon kynnys on korkea.

Canadian National on kuulunut Sifterin salkkuun vajaan kahden vuoden ajan. Yli 30 000 raideparikilometrillään se on yksi Pohjois-Amerikan suurista rahtia kuljettavista rautatieyhtiöstä. Canadian Nationalin verkosto ulottuu pohjoisessa länsirannikolta itärannikolle, ja lisäksi omat raiteet vievät etelä–pohjoissuunnassa Meksikonlahteen.

Yhtiö päätyi Sifterin salkkuun pienen mutkan kautta. Stocksifter-työkalu toi osakeanalyytikko Alexander Järfin pöydälle ensin sen kilpailijan Canadian Pacificin.

”Canadian Pacific näytti liikevoittomarginaalin ja pääoman tuoton perusteella hyvältä”, Järf kertoo.

Hän alkoi tutkia yhtiötä tarkemmin.

Olennainen osa osakeanalyysia on kilpailijoihin perehtyminen. Järf vertasi reilun puolentusinan pohjoisamerikkalaisen rautatieyhtiön lukuja ja liiketoimintaa.

”Canadian Pacific vaikutti kyllä hyvältä, mutta Canadian National vielä paremmalta.”

Järf keskitti tutkimuksensa Canadian Nationaliin.

Canadian National on taustaltaan valtionyhtiö. Kanadan valtio listasi sen pörssiin vuonna 1995 – ja siitä tuli sijoittajille murheenkryyni. Yhtiö menetti asemiaan ja teki kehnosti tulosta. Yrityskulttuurin muuttumisen ja hyvien strategisten valintojen ansiosta Canadian National on kuitenkin noussut 25 vuodessa surkimuksesta alansa priimukseksi.

Yhtiö näkyi peittovan kilpailijansa lukujen puolesta, mutta sijoittajan kannalta olennaista oli selvittää, miksi niin oli ja oliko todennäköistä, että sama jatkuisi.

Alexander Järf löysi olennaisen osan vastausta Canadian Nationalin rautatieverkostosta.

”Canadian Nationalin kuljettamasta rahdista 70 prosenttia kulkee vain sen omassa verkostossa, kun esimerkiksi Canadian Pacificilla luku on vain noin 25 prosenttia.”

Kun yhtiö pystyy tarjoamaan asiakkailleen kuljetuksen alusta loppuun, säästyy aikaa ja rahaa.

Säästyvän rahan rautatieyhtiö saa käytännössä omaan tulokseensa, sillä asiakasyritykset miettivät kuljetusvalintojaan hyvin pragmaattisesti: tasaveroisista kuljetusratkaisuista valitaan edullisempi, vaikka vain hiukankin edullisempi.

Rautatieyhtiön kilpailijoita ovat toisten rautatieyhtiöiden rinnalla esimerkiksi rekkakuljetukset ja lentorahti.

Haluatko tutustua yhtiöön tarkemmin? Lataa 40-sivuinen yritysanalyysi.

Solmukohta Chicago on tärkeä valtti

Illinoisin pääkaupunki Chicago on Pohjois-Amerikan liikenteen tärkeä solmukohta. Peräti neljännes kaikesta Yhdysvalloissa kulkevasta rautatierahdista kulkee jossain vaiheessa Windy Cityn kautta.

”Kymmenisen vuotta sitten tekemänsä yritysoston ansiosta Canadian Nationalilla on kilpailijoitaan parempi reitistö Chicagon alueella.”

”Yhtiö pystyy kiertämään Chicagon ruuhkaisen keskustan, mikä nopeuttaa kuljetuksia. Kilpailijoilla ei ole yhtä hyviä ratkaisuja.”

Toinen valttikortti on Prince Rupert

Noin 13 000 asukkaan kuihtuvan kanadalaisen pikkukaupungin nimi ei sano juuri kenellekään mitään, mutta sen satama on merkittävä rahtiliikenteen kannalta. Prince Rupertin satama on maailman kolmanneksi syvin ympäri vuoden jäättömänä pysyvistä satamista.

Canadian National on ainut rautatieyhtiö, jonka kiskot vievät Prince Rupertiin. Eikä kilpailijoita Järfin mukaan tule.

”Tutkin Google Mapsista, että sinne ei mahdu toisia kiskoja.”

Prince Rupertin reitti tuo lähes kymmenen prosenttia Canadian Nationalin liikevaihdosta.

Sijoituspäätökseen vaikutti positiivisesti myös se, että Bill Gatesin Cascade Investment -sijoitusyhtiö ja Bill ja Melinda Gatesin säätiö ovat Canadian Nationalin ankkuriomistajia yhteensä yli 15 prosentin omistusosuudella.

”Ankkuriomistajan omistusosuus on riittävän suuri, jotta sillä on vaikutusvaltaa, mutta kuitenkin sen verran pieni, ettei se voi hallita yhtiötä itsevaltaisesti”, Järf sanoo.

Sifter sijoitti Canadian Nationaliin vuoden 2018 aikana. Kurssi on kehittynyt suotuisasti, vaikkei yhtiö mikään kurssiraketti ole ollutkaan. Olennaisinta on kuitenkin se, että liiketoiminta on kehittynyt toivottuun suuntaan.

”Canadian Nationalilla oli kapasiteettiongelmia, joita on saatu ratkottua investoinneilla”, Järf päättää.

Yhtiö on pystynyt nostamaan rahtien hintoja inflaatiota enemmän, mikä kielii mainiosta hinnoitteluvoimasta ja laatuyhtiön leimasta.

Lataa 40-sivuinen yritysanalyysi.

Canadian National Railway Company (CNI) -yritysanalyysi

Haluatko tutustua yhtiöön tarkemmin? Sifterin analyytikot tekivät 40-sivuisen raportin Canadian National -rautatieyhtiöstä. Raportissa käsitellään yhtiön ansaintamalli, kilpailutilanne ja tulevaisuuden näkymät. Lataa raportti (eng).

Lataa yritysanalyysi

Sifter tarvitsee antamiasi yhteystietoja ottaakseen sinuun yhteyttä. Voit poistua rekistereistämme koska tahansa. Miten olemme sitoutuneet suojelemaan yksityisyyttäsi? Tutustu tietosuojaselosteeseen.