Santeri Korpinen, Sifter Fund 5 tähteä Morningstar

Sifterille viisi tähteä Morningstarilta

Sifter on saanut täydet viisi tähteä maailman johtavalta sijoitusrahastojen analysoimiseen erikoistuneelta yhtiöltä Morningstarilta. Elokuva-arvosteluista tuttu tähtiluokitus tarkoittaa, että Sifter PI-osuussarjallaan kuuluu parhaimpiin kaltaistensa rahastojen joukossa.

Morningstar antaa tähtiä rahastojen riskikorjatun toteutuneen tuoton perusteella. Viiden tähden rahaston riskikorjattu tuotto kuuluu parhaan 10 prosentin joukkoon omassa vertailuluokassaan.

Tuottoa laskettaessa huomioon otetaan palkkiot, joten se vastaa sijoittajan saamaa tuottoa. Riski taas tarkoittaa rahaston arvon heilahtelua. Morningstar kiinnittää erityisesti huomiota voimakkaisiin arvonlaskuihin.

Morningstarin ”maailman suuryhtiöt sekatyyli osakkeet” -kategoriassa viisi tähteä on saanut Sifterin lisäksi vain yksi suomalainen koko maailman osakemarkkinoille sijoittava rahasto.

Morningstarin data osoittaa myös, että Sifterin suoritus on parantunut viime vuosina suhteessa verrokkeihin.

Sifterin instituutiosijoittajille suunnattu PI-osuussarja täyttää maaliskuussa viisi vuotta. Perustamisestaan nykyhetkeen se on tuottanut keskimäärin 7,9 prosenttia vuosittain, kun vertailuindeksin tuotto on ollut samana aikana 7,0 prosenttia (tilanne 25.2.2020).

Kolmen viime vuoden aikana Sifter on yltänyt keskimäärin 10,5 prosentin vuosituottoon, kun indeksin on ollut tyytyminen 7,9 prosenttiin vuodessa.

Koko toiminta-aikansa aikana Sifterin PI-sarjan omistajan sijoituksen arvo on noussut 45 prosenttia, indeksin pisteluku 39 prosenttia.

”Viime vuosien aikana olemme terävöittäneet entisestään tiukkoja kriteerejä, joilla valitsemme laatuyhtiöitä Sifterin salkkuun”, Sifterin Capital Oy:n toimitusjohtaja Santeri Korpinen kertoo.

Sifterin kauemmin toiminut R-osuussarja saa Morningstarilta neljä tähteä, mutta viimeksi kuluneen kolmen vuoden ajalta sekin tähtisaldo on viisi.

Tähtieron selittää se, että R-osuussarjan hallinnointipalkkio on 0,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin PI-sarjan. Kun R-osuussarjan vähimmäismerkintä on 100 000 euroa, PI-sarjassa se on viisi miljoonaa euroa.

Rahaston sijoitukset ovat aivan samat osuussarjasta riippumatta, ja myös R-sarjan tuotto on siten lyönyt vertailuindeksin. Kymmenen vuoden ajalla R-osuussarja on antanut sijoittajalle kulujen jälkeen keskimäärin 1,1 prosenttiyksikköä paremman tuoton kuin indeksi.

Kolmen viime vuoden aikana R-sarjan vuotuinen tuottoero Sifterin eduksi on 2,1 prosenttiyksikköä.

Viiden tähden elokuvan takia kannattaa yleensä vaivautua elokuvateatteriin, mutta rahastot ja elokuvat eivät ole aivan vertailukelpoisia. 

Siinä missä elokuvakriitikon tähtituomio perustuu osin subjektiivisiin mieltymyksiin ja arvosteluajankohdan taidekäsityksiin, rahastotähdistö pohjautuu kliinisesti historiadataan. Tähtimäärä ei takaa tulevaisuuden menestystä.

”Viiden tähden saavuttaminen on ollut kovan työn takana, ja olemme iloisia, että Morningstarin kaltainen taho huomioi työmme tulokset.”

”Ainoa reseptimme on etsiä entistä laadukkaampia yhtiöitä Sifterin salkkuun ja uskoa, että se näkyy myös osakkeiden hinnassa ennemmin tai myöhemmin”, Santeri Korpinen sanoo.

Vastuuvapauslauseke. Tämän sivun sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai ostosuosituksiksi osakkeisiin. Sivusto kertoo näkemyksistämme yhtiöihin, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeet olemme myyneet. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: