Henri Kulvik Sifter Fund

Sifterin hallituksen puheenjohtaja Henri Kulvik on vastuullisuuden pioneeri

Filantropian työpaja avasi Henri Kulvikin silmät: sijoittamalla paitsi tehdään rahallisia myös hyvinvoinnilla mitattavia tuottoja.

Eettisestä sijoittamisesta ja sijoittamisen vastuullisuudesta oli puhuttu pitkään, mutta tuolloin, vuonna 2012, vaikuttavuussijoittaminen oli vielä varsin vähän tunnettu aihepiiri.

Kulvik tutustui vaikuttavuussijoittamiseen (impact investing) kansainvälisen The Philantropy Workshopin kurssilla. Vuonna 1995 perustetun järjestön tavoitteena on kiihdyttää yhteiskunnallista vaikuttavuutta kansainvälisen sijoittajaverkoston avulla.

Siinä missä vastuullisessa sijoittamisessa sijoitukset tehdään vain ympäristön, yhteiskunnan ja hyvän hallinnon kannalta kunnollisesti käyttäytyviin yhtiöihin, vaikuttavuussijoittaminen ottaa askeleen pidemmälle.

Vaikuttavuussijoittaja ottaa kohteekseen hankkeita, jotka omalla toiminnallaan muuttavat maailmaa paremmaksi.

Aiemmin toisaalta hyväntekeväisyyttä ja toisaalta sijoittamista harjoittanut Kulvik viehättyi hyväntekeväisyyden ja sijoitustuottojen mahdollisuuden yhdistävästä mallista.

Suomeen perustettiin ensimmäinen vaikuttavuussijoittamiseen erikoistunut varainhoitoyhtiö Epiqus vuonna 2014, ja heti seuraavana vuotena Henri Kulvikista tuli sen osakas ja hallituksen jäsen.

Kun Epiqus laski liikkeelle ensimmäisen vaikuttavuusjoukkolainansa, Kulvik lähti mukaan ainoana yksityissijoittajana. Muita sijoittajia olivat esimerkiksi Sitra ja Supercellin perustajien Me-säätiö. Juuri säätiöt ja muut yleishyödylliset yhteisöt ovat tyypillisiä vaikuttavuussijoittajia.

FIM osti Epiqusin viime vuonna. Samalla Kulvik jäi pois yhtiön hallituksesta.

Vuoden 2019 lopulla Henri Kulvik valittiin Sifter-rahaston taustalla olevan Sifter Capitalin hallituksen puheenjohtajaksi isänsä Hannes Kulvikin jälkeen. Hannes Kulvik jatkaa Sifterin hallituksen jäsenenä.

Henri Kulvik on vaikuttanut keskeisesti Sifterin vastuullisen sijoittamisen periaatteiden muodostamiseen.

”Sifterin tärkein vastuu on aina liittynyt sijoittajiensa omaisuuden pitkän aikavälin vakaaseen arvonnousuun maltillisella riskillä. Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa meille juuri sitä sekä ympäristön, yhteiskunnan ja hyvän hallinnon periaatteiden noudattamista ja kehittämistä kaikessa toiminnassamme”, hän sanoo.

Vastuullisuus on sisäänrakennettuna Sifterin sijoitusfilosofiaan

Ostamme salkkuumme laadukkaita liiketoimintoja, eikä yhtiö mielestämme voi olla laadukas, jos ei ota vakavasti ympäristöä, yhteiskuntaa ja hyvän hallinnon periaatteita (ESG).

Olemme sijoituskohteidemme pitkäjänteisiä omistajia, minkä vuoksi yritysten kunnollisuus on meille korostetun tärkeää. Pitkällä aikavälillä vastuullinen työ kantaa hedelmää, ja toisaalta vastuuttomasta toiminnasta seuraa ennemmin tai myöhemmin huonoja uutisia, jopa katastrofeja, jotka vaikuttavat myös yhtiön elinvoimaan ja osakekurssiin.

Vastuuttomiin yhtiöihin sijoittaminen ei ole kenenkään etu.

Osan yhtiöistä olemme sulkeneet kokonaan sijoitusavaruutemme ulkopuolelle eettisistä syistä. Niihin ei sijoiteta, vaikka yhtiöt olisivat toimialansa sisällä kuinka hyviä tahansa.

Sifter ei sijoita tupakkatuotteita valmistaviin yhtiöihin, alkoholiyhtiöihin, kannabisfirmoihin, aikuisviihdeyhtiöihin eikä yrityksiin, joiden liiketoiminnasta suuri osa tulee aseiden valmistamisesta.

Jos emme pidä yhtiön liiketoimintaa suotavana, emme sijoita siihen. Emme halua sijoituskohteiksemme yhtiöitä, jotka rakentavat huonompaa maailmaa.

Morningstarilta Sifterille viisi maapalloa viidestä

Rahastoanalyysiin erikoistunut Morningstar arvioi sijoitusrahastoja myös vastuullisuuden kannalta. Morningstarin vastuullisuusrating kertoo, kuinka hyvin rahaston omistamat yhtiöt hallitsevat ESG-riskejään suhteessa globaaliin rahastoluokkaan.

Rahastojen vastuullisuutta Morningstar ilmaisee tähtien sijaan maapalloilla. Korkea maapallorating kertoo, että rahaston omistamilla yhtiöillä on suhteellisesti pienempi ESG-riski.

Sifterin luokitus on tällä hetkellä täydet viisi maapalloa viidestä.

Vastuullisuus ei tarkoita vastuullisuutta pelkästään sijoituskohteiden valinnassa vaan myös siinä, kuinka me toimimme rahastoyhtiönä.

Kun edellytämme vastuullisuutta sijoituskohteiltamme, vaadimme sitä myös itseltämme, toteaa Kulvik. Olemme reiluja asiakkaitamme, sijoituskohteitamme ja muita sidosryhmiämme kohtaan.

Haluamme viedä vastuullista sijoittamista vieläkin pidemmälle. Siksi lähdimme tutkimaan Sifter-rahaston vastuullisuutta yhdessä Upright Projectin kanssa ja yllätyimme.

Vastuuvapauslauseke: Tällä sivulla annettu tieto on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseksi ja sitä ei tule tulkita sijoitusneuvona tai suosituksena ostaa tai myydä osakkeita. Se heijastaa ainoastaan näkemyksiämme yhtiöistä, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeista olemme luopuneet. Huomioithan, että rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista. Tutustu rahaston avaintietoesitteisiin ennen sijoituspäätöstä.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: