Henri Kulvik, Sifter Fund

Vastuullinen sijoittaminen – Nettovaikutus tuo uuden näkökulman ja mittarit

Morningstarin mukaan Sifter-rahastolla on vastuullisuudessa arvosana 5/5. Arvosanan mukaan olemme maailman vastuullisimpien rahastojen joukossa. Halusimme pureutua vielä syvemmälle tähän tärkeään teemaan. Lähdimme tutkimaan asiaa yhdessä Upright Projectin kanssa ja yllätyimme.

Upright Project on suomalainen startup-yritys, joka on rakentanut syy-seuraussuhteita tutkivan ja tekoälyä hyödyntävän tavan tutkia yhtiöiden nettovaikutuksia maailmaan.

Avaa Upright Project -raportti PDF

Nettovaikutus kuvaa yhtiön tuotteiden ja palveluiden vaikutusta ympäristöön, terveyteen, tiedon käyttöön ja yhteiskuntaan.

Sen lisäksi, että tutkitaan miten vastuullista yhtiön toiminta on, huomioidaan myös tuotteen tai palvelun käytöstä syntyvät vaikutukset. Esimerkiksi sokeria voidaan valmistaa pienin ympäristövaikutuksin, mutta sokerin aiheuttamat sairaudet, kuten liikalihavuus jää huomioimatta.

Uprightin voima perustuu neuroverkkoon, eli tietokonepohjaiseen menetelmään seuloa olennaista tietoa isosta määrästä dataa.

Tutkimuksen pohjana käytetään 80 miljoonaan tieteellisen artikkelin tietokantaa ja sen pohjalta rakennettua pistejärjestelmää. Käytännössä yhtiöt saavat positiivisia ja negatiivisiä pisteitä tuotteiden tai palveluiden vaikutusten mukaisesti.

Miltä nettovaikutusraportit näyttävät? Esimerkkinä Sifter Fund Global, S&P Global 100 -indeksi ja Aberdeen World Equity Fund nettovaikutuksien vertailu.

Vastuullinen sijoittaminen herättää tunteita

Viime vuosien aikana olemme huomanneet, että yhä useampi sijoittaja osaa kysyä meiltä vastuullisuudesta. Vastuullisuus on epäilemättä kasvava ja tärkeä trendi – miksi?

Koska rahalla on iso valta.

Sijoittajia kiinnostaa tuoton lisäksi myös omien sijoituksien sivuvaikutukset. Moni sijoittaja haluaa sijoituskohteita, jotka ovat hänen oman arvomaailmansa mukaisia. Vastuullisuus herättää sijoittajissa tunteita.

Riippumattoman tiedon tärkeys korostuu, kun sijoittaja haluaa hahmottaa vastuullisuuden laajempaa kokonaisuutta. Mikä on totta? Entä mikä on viherpesua?

Lähdime tutkimukseen Uprightin kanssa, koska halusimme selvittää Sifter-rahaston vastuullisuutta uudesta näkökulmasta.

Sifter-rahaston nettovaikutus

Uprightin raportissa verrattiin Sifter-rahastoa muun muassa Helsingin pörssiin (Nasdaq Helsinki). Tutkimustulosten mukaan Sifter-rahasto erottuu positiivisesti erityisesti terveyskategoriassa. Helsingin pörssillä on myös negatiivisempi vaikutus ympäristöön. Tämä johtuu muun muassa Neste Oilin, Fortumin ja Finnairin vaikutuksista.

Sifter-rahaston nettotulos 1.87 on selkeästi korkeampi kuin Helsingin pörssin (Nasdaq Helsinki) 0.52. Sifter-rahastolla on positiivinen vaikutus terveys-, yhteiskunta- ja tieto -kategorioissa.

Vertailun tulokset olivat osaltaan yllättäviä. Osasitko odottaa, että Helsingin pörssiyhtiöiden nettovaikutuksien keskiarvo on huomattavasti negatiivisempi kuin kansainvälisen osakerahaston?

Tutkimuksessa arvioitiin kaikki Sifter-rahaston laatuyhtiöt. Vaikka rahastomme suoriutui varsin positiivisesti, löysimme myös yhtiöitä, joilla on vahva negatiivinen vaikutus kokonaisuuteen. Tällaisia yhtiöitä olivat erityisesti logistiikkaan erikoistuneet yritykset Old Dominion Freight Line ja Canadian National Railway. Toisaalta perinteisillä ESG-mittareilla näistä yhtiöistä saa paljon paremman kuvan.

Haluatko lisätietoja tutkimuksesta? Lataa tutkimusraportti (20-sivuinen PDF-tiedosto). Raportti sisältää tarkempaa tietoa tutkimuksesta ja muun muassa yhtiökohtaiset nettovaikutusprofiilit Sifter-rahaston yhtiöistä: Microsoft, Johnson & Johnson ja Cisco Systems.

Mitä opimme?

Projektin aikana huomasimme, että mielikuva ei aina pidä paikkaansa. Esimerkiksi monet uusiutuvat energian sijoituskohteet ovatkin ympäristön nettovaikutuksien kannalta negatiivisia.

On tärkeä huomata, että kaikilla yhtiöillä on negatiivinen vaikutus ympäristöön. Esimerkiksi First Solar, joka valmistaa aurinkopaneeleita, on ympäristön nettovaikutuksiltaan negatiivinen, mutta kokonaistulos on positiivinen. Se johtuu yhtiön vaikutuksista infrastruktuuriin.

Yhtiö voi toimia ESG-mittarien valossa täydellisesti yritystasolla, mutta sen tuotteiden käyttö aiheuttaa maapallolle ja ihmiskunnalle tuhoa.

Uprightin nettovaikutuksiin keskittyvä tutkimus on uudenlainen näkökulma vastuullisuuteen.

Vastuullisen sijoittamisen parissa olemme törmänneet seuraaaviin ongelmiin:

  • Epäselvät kriteerit ja mittarit – Millä tavalla vastuullisuutta mitataan ja raportoidaan, riippuu paljon yhtiöistä ja rahastoista.
  • Apukoulun priimus – Jokin yhtiö voi saada hyvän vastuullisuusarvosanan, vaikka olisi ei-vastuullisen toimialan paras.
  • Rahalla saa sertifikaatit – Tämäkin tärkeä asia voidaan pilata sillä, että pyydetään konsultit tekemään periaatteet, raportit ja sertifikaatit kuntoon.
  • Kympin suoritus negatiivisella vaikutuksella – Yhtiö voi toimia täydellisesti ESG-mittarien valossa, mutta silti sen tuotteiden käyttö aiheuttaa maapallolle ja ihmiskunnalle tuhoa.

Uskomme vahvasti, että Uprightin työ auttaa meitä tarkentamaan Sifter-rahaston vastuullisuuspolitiikkaa.

Lue myös: Sifterin hallituksen puheenjohtaja Henri Kulvik on vastuullisuuden pioneeri.

Vastuuvapauslauseke. Tämän sivun sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai ostosuosituksiksi osakkeisiin. Sivusto kertoo näkemyksistämme yhtiöihin, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeet olemme myyneet. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: