Santeri Korpinen, Sifter Fund

Sifterin salkku vahvistui – Näin Sifter hyödynsi koronakriisin

Kirjoitimme huhtikuun kuukausikirjeessämme, että pitkän tähtäimen ostopäivät ovat käsillä. Se ei ollut sijoitusneuvo, sillä emme anna sijoitusneuvoja, mutta kerromme, mitä ajattelemme ja kuinka itse toimimme. Päätimme hyödyntää kriisin tuoman mahdollisuuden.

Kevään ajan tunnelma Sifterillä oli rauhallinen mutta päättäväinen. Vaikka tiesimme, että salkussa on pitkän harkinnan jälkeen valittuja laatuyhtiöitä, silti olimme huolissamme siitä, kuinka koronakriisi vaikuttaa yhtiöiden kassavirtoihin.

Käynnistimme kolmiosaisen prosessin, josta kirjoitimme blogissamme jo aiemmin keväällä.

Aikaa on vierähtänyt kolme kuukautta, ja salkkuun on tullut neljä uutta yhtiötä. Samalla osakekurssit ovat nousseet suunnilleen vuoden alun tasoille.

Sifterin salkku vahvistui Koronan ansiosta

Uskomme, että Koronan aiheuttaman kurssilaskun ansiosta saimme salkkuumme entistä laadukkaampia yhtiöitä. Seuraamme useita tunnuslukuja, mutta alla olevassa taulukossa ovat tärkeimmät. Vertaamme Sifterin yhtiöiden mediaanimittareita S&P 500 indeksin yhtiöihin. Niiden valossa voi todeta, että Sifterin yhtiöt ovat erinomaisessa kunnossa.

KPIsSifter CurrentS&P 500 Current
ROIC15 %7 %
Operating margin24 %15 %
Sales growth4 %1%
Net debt / EBITDA0.1x2.5x
EV / EBITDA12.6x12.4x
Sifter Fund Global vs S&P 500 -tunnusluvut (trailing 12 months, median)

Sifterin sijoitusstrategia on kirkas

Kriisit testaavat strategian. Aika ajoin on hyvä muistuttaa itseä sekä sijoittajia, miten sijoitamme heidän rahojaan.

Haluamme omistaa pienen määrän (n. 30) laadukkaita yrityksiä, joilla on terävä kilpailuetu, selkeä ansaintamalli ja joiden uskomme kasvattavan rahantekokykyään tulevaisuudessa.

Tällaisia yrityksiä on vain vähän, ja vain harvoin niitä pääsee ostamaan houkuttelevilla hinnoilla. Kun löydämme tällaisia kohteita ja saamme ostettua niitä, halumme omistaa eli pitää niitä salkussa pitkään. Keskeisiä termejä strategiassamme ovat laatu ja pitkäjänteisyys.

Neljä syytä myydä yhtiöitä salkusta

Normaaleina vuosina vaihdamme salkkuun vain 3–5 uutta yhtiötä. Näin salkun kiertonopeus on hyvin maltillinen – viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana se on ollut noin 10 prosenttia vuodessa. Näin ollen Sifterin sijoittaja ei maksa turhista kaupankäyntikuluista.

Olemme määritelleet neljä tilannetta, joissa olemme valmiit luopumaan yhtiöstä. Myymme, jos

  1. yhtiön ansaintamalli tai kilpailuetu heikkenee pysyvästi,
  2. yhtiön johdossa tapahtuu merkittäviä muutoksia,
  3. yritys myydään,
  4. löydämme tilalle paremman liiketoiminnan.

Kevään koronamyllerryksen aikana käytimme kohtaa 4, kun maaliskuun kurssisyöksy painoi himoitsemiemme yhtiöiden arvostuksen houkuttelevaksi.

Koska olemme listanneet kaikki salkkuyhtiömme paremmuusjärjestykseen, oli suhteellisen helppoa myydä listan hännillä olevia yhtiöitä.

Kevään aikana salkkuun tuli neljä uutta yhtiötä. Kerromme niistä lisää myöhemmin.

Rahantekokyky on tärkeämpi kuin osakkeen hinta

Osakkeiden lyhyen aikavälin kurssimuutokset tai tavoitehintojen nostot eivät kiinnosta meitä. Sen sijaan käytämme aikamme siihen, että Sifterien yhtiöiden liiketoiminnan tunnusluvut kehittyisivät suotuisasti.

Näin tiedämme, että Sifterin salkku koostuu laadusta ja usein osakkeiden hinta seuraa kasvavaa rahantekoa.

Sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) on meille tärkeä mittari

Uskomme, että laatuyhtiöt parantavat rahantekokykyään, kun ne pystyvät sijoittamaan pääomiaan oman toimintansa kehittämiseen kannattavasti. Jos yhtiön kasvunäkymät ovat suotuisat, siitä voi maksaa hieman enemmänkin – osakkeen ostohinta ei ole silloin kovin merkittävä, kun sijoitushorisontti on pitkä.

Sifter yritysten mediaani-ROIC on 15 prosenttia, ja vastaavasti S&P 500 -indeksin mediaani-ROIC on 7 prosenttia.

Sifterin yritykset saavat siis sijoitetulle pääomalleen tuplasti paremman tuoton. Tämä on omistajille hyvä asia.

Vältämme velkaisia yhtiöitä

Yhtiöiden velkaisuus (nettovelat/käyttökate) on toinen tärkeä mittari. Sifterin yhtiöt ovat käytännössä velattomia (tunnusluvun mediaani 0,1), kun S&P 500 -yhtiöiden velkaisuuden mediaani on 2,5 eli niillä on velkaa 2,5-kertaisesti yhden vuoden käyttökatteeseen verrattuna.

Tiedämme, että useimmat yhtiöt ovat joutuneet ottamaan lisää velkaa tulostentekokyvyn heikennyttyä kevään aikana. Uskomme, että Sifterin yhtiöt ovat kuitenkin hyvässä asemassa hyvin matalan velkaisuuden takia, ja uskommekin, että ne voivat parantaa asemiaan tässä tilanteessa.

Osakemarkkinoiden liikkeiden arvailuun ei juurikaan kannata käyttää aikaa. Sen sijaan hyvissä laatuyhtiössä kannattaa olla omistajana pitkään. Se rauhoittaa mieltä ja on usein tuonut hyviä tuottojakin.

Santeri Korpinen
CEO, Sifter Capital Oy

Vastuuvapauslauseke: Tällä sivulla annettu tieto on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseksi ja sitä ei tule tulkita sijoitusneuvona tai suosituksena ostaa tai myydä osakkeita. Se heijastaa ainoastaan näkemyksiämme yhtiöistä, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeista olemme luopuneet. Huomioithan, että rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista. Tutustu rahaston avaintietoesitteisiin ennen sijoituspäätöstä.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: