Santeri Korpinen, Sifter Fund

Varmistumista ja suuria mahdollisuuksia – Näin Sifter toimii koronakriisissä

Kun koronakriisi iski osakemarkkinoille, Sifterin analyytikot käärivät hihansa. Muutamassa viikossa olemme tehneet kolmiosaisen, salkun kaikkia kolmeakymmentä yhtiötä koskevan tarkastelun.

Koronavirukselta suojautuminen muuttaa merkittävästi taloutta ja yhtiöiden toimintaedellytyksiä. Ensimmäisessä vaiheessa halusimme varmistaa, että sinun rahasi ovat turvassa.

Kävimme salkun läpi yhtiö yhtiöltä ja selvitimme niiden jokaisen edellytykset säilyä pystyssä pitkänkin myräkän läpi.

Koska Sifterin osakevalintamenetelmässä suositaan vahvakassaisia yhtiöitä, salkun yhtiöiden keskimääräinen nettovelkaantuminen on selvästi osakemarkkinoiden keskiarvoa matalampi. Monilla yhtiöillä on kassassa enemmän käteistä kuin korollisia velkoja.

Salkkumme yhtiöiden nettovelka suhteutettuna käyttökatteeseen (EBITDA) on 0,4X.

Toisin sanoen Sifterin yritykset keskimäärin voivat maksaa velkansa takaisin alle puolessa vuodessa, jos käyttökate pysyy samana.

Vastaavasti S&P 500 -indeksin nettovelka/käyttökate on 1,9X (2019/Q4).

Analyysissä keskityimme erityisesti yhtiöihin, joiden tulos kärsii eniten koronamyräkän vuoksi. Mitkä ovat niiden luottoluokitukset? Luottoluokitukset vaikuttivat olevan hyvällä mallilla ja matkaa roskalainan statukseen on useita pykäliä.

Huomiota kiinnitettiin myös yritysten lainakannan erääntymisaikoihin. Pystyisivätkö yhtiöt rahoittamaan erääntyvät lainansa vapaalla kassavirralla myös siinä tapauksessa, että kysyntä laskee merkittävästi?

Tarkastelun täytyi tietenkin ottaa huomioon kunkin yhtiön erikoispiirteet. Esimerkiksi lentokoneiden moottoreita valmistavan Safranin asiakkaat ja asiakkaiden asiakkaat toimivat koronakriisistä ehkä pahimmin kärsivällä ilmailualalla.

Lentoyhtiöiden konkurssit ovat todennäköisiä, mikä vaikuttaa Safranin suurimpiin asiakkaisiin Boeingiin ja Airbusiin. Niitä tuskin kuitenkaan päästettäisiin nurin.

Kun yhtiöiden hengissäpysymisestä oli saatu suuren todennäköisyyden varmuus, kohdistimme huomiomme yhtiöiden liiketoimintaan.

Kaikille salkun firmoille laadittiin kuluvalle ja ensi vuodelle pessimistiset, mutta tietenkin hyvin karkeat arviot. Nyrkkisääntönä lähdettiin siitä, että kysynnästä putoaisi noin kolmas osa. Miten kävisi tulokselle?

Laskimme kullekin yhtiöille perusskenaarion, optimistisen skenaarion ja pessimistisen skenaarion. Ne kaikki ovat tietenkin hyvin epätarkkoja, koska kriisin kestostakin on olemassa vain parempia ja huonompia arvauksia.

Katse suunnattiin viiden vuoden päähän. Millaista tulostuottoa yhtiöt toisivat silloin?

Kuluneen vuoden alussa Sifterin salkun yhtiöiden viidennen vuoden tulostuotto (Earnings Yield = viidennen vuoden tulos / osakkeen nykyinen hinta) on keskimäärin noussut kolmanneksella 5,2 prosentista 6,7 prosenttiin (nyt). Vastaavasti valtion lainoista saa alle 1 % varman tulostuoton.

Huomasimme, että osalla yhtiöistämme tulostuotto nykyisillä hinnoilla kohoaa yli kymmeneen prosenttiin.

Mainittakoon, että tulostuotto ei ole osakkeen hinnan nousu, vaan se tuotto-odotus, mitä uskomme yhtiöiden tarjoavan meille omistajina, kun sijoitamme niihin yhden euron tämän päivän osakehinnalla.

Kolmannessa vaiheessa, joka on yhä käynnissä, muutamme yhtiöiden painoja salkun sisällä.

Paniikkimyynneissä sijoittajat myyvät kovalla kiireellä osakkeita laatuun ja liiketoimintaan katsomatta. Kun sijoittajia ei ohjaa terve harkinta vaan hätä, markkinat ovat poikkeuksellisen epätehokkaat.

Tämän seurauksena osa yhtiöistä päätyy kohtuuttoman edulliseksi.

Kun laadukasta liiketoimintoa saa ostaa poikkeuksellisen edullisesti, siihen kannattaa tarrata kiinni.

Vapautamme rahaa ostoihin vähentämällä salkusta niitä liiketoimintoja, joiden arvostus on syystä tai toisesta pysynyt korkealla. Yksi esimerkki kevennyksen kohteeksi päätyneistä yhtiöistä on japanilainen apteekkiketju Ain Holdings, joka operoi pääosin sairaala-apteekkeja.

Koronakriisitilanteessa Ain Holdingsin arvostusta on suojannut toimiala: terveydenhoitoalan yhtiöt voivat olla harvoja yhtiöitä, joiden liiketoimintaedellytykset ovat muuttuneet paremmiksi.

Yhtiön liiketoiminta ei kuitenkaan ole aivan niin laadukasta kuin haluaisimme, joten nyt on ollut hyvä aika siirtää rahaa houkuttelevampiin ja suhteessa edullisemmin hinnoiteltuihin laatuliiketoimintoihin.

Suurin muutos on, että saamme ostaa laatuyhtiöiden tulevia kassavirtoja 30 % alennuksella.

Koronakriisi on luonnollisesti vaikuttanut myös Sifterin analyysitiimin toimintaan. Siirryimme tietenkin heti kriisin alettua etätöihin. Yhteyttä on pidetty etäjärjestelmillä ja jokapäiväisillä aamu- ja iltapäiväpuheluilla.

Sifterillä etäyhteyksien käyttäminen on ollut arkea jo kauan ennen kriisiä, sillä suuri osa sijoittajistamme asuu Keski-Euroopassa ja esimerkiksi sijoitusneuvoston jokaviikkoiset kokoukset pidetään normaalioloissakin videoneuvotteluina.

Pitkän tähtäimen sijoittajan ostopäivät ovat käsillä. Mitkä tunnusmerkit suojaavat laatuyhtiöitä koronamyräkältä?

Santeri Korpinen
CEO, Sifter Capital Oy

Vastuuvapauslauseke: Tällä sivulla annettu tieto on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseksi ja sitä ei tule tulkita sijoitusneuvona tai suosituksena ostaa tai myydä osakkeita. Se heijastaa ainoastaan näkemyksiämme yhtiöistä, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeista olemme luopuneet. Huomioithan, että rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista. Tutustu rahaston avaintietoesitteisiin ennen sijoituspäätöstä.

Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: