Olli Pöyhönen

Uusi yhtiö salkkuun: Varian on kapean segmenttinsä kiistaton markkinajohtaja

Maailmanlaajuinen markkinajohtaja yli viidenkymmenen prosentin markkinaosuudella vakaasti kasvavalla markkinalla, jolle tulemisen kynnys on poikkeuksellisen korkea. Sifterin salkun uusin yhtiö Varian Medical Systems täyttää monta unelmayhtiön kriteeriä.

Kun Stocksifter tarjosi Variania tutustuttavaksi analyytikko Olli Pöyhöselle, Pöyhönen tiesi pintapuolisesti, millaisesta yhtiöstä oli kyse, sillä hän oli törmännyt siihen aiemmin erästä toista kohdetta tutkiessaan.

Pikainen vilkaisu Varianin lukuihin ei välttämättä paljasta yhtiön vahvuutta, mutta kun tuloslaskelmaa ja rahavirtalaskelmaa raaputtaa hieman, kymmenen miljardin euron hintaisen yhtiön liiketoiminnan laadukkuus pääsee esiin.

Varianin pääliiketoimintaa on sädehoitolaitteiden valmistus, myynti ja huolto sekä ohjelmistojen tarjoaminen. Yli puolet maailman asennetuista syöpähoitoihin käytettävistä lineaarisista kiihdyttimistä, ammattislangilla linaceista, on Varianin valmistamia.

”Melkein puolet Varianin liikevaihdosta ja yli puolet bruttokatteesta tulee palveluista. Palveluliiketoiminta on vakaata ja hyvin kannattavaa”, Pöyhönen sanoo.

Ennustettavuuskin on hyvä, sillä tilauskirja on yli vuoden mittainen. Ja vaikka lineaaristen kiihdyttimien hinta lasketaan miljoonissa euroissa, asiakastoimiala on luonteeltaan varsin suhdanneriippumatonta.

Syöpähoitoja ei voi lykätä, ja koneita täytyy käyttää ja huoltaa kaikissa taloussyklin vaiheissa.

Vaikeuksiakin on ollut

Miksi yhtiön luvut eivät kuitenkaan ole häikäiseviä? Suurin selitys löytyy yhdestä tappiollisesta yksiköstä.

Varian on laajentanut toimintaansa lineaarisista kiihdyttimistä protoniterapian puolelle. Protoniterapia on tuloillaan oleva syöpähoidon muoto, mutta sen alku on ollut hankala. Hoito on kallista ja hoitotulokset eivät välttämättä perustele kustannuksia tavanomaisten syöpien kohdalla.

Protoniterapiayksikkö tuo vain muutaman prosentin Varianin liikevaihdosta, mutta sen tappiot ovat painaneet yhtiön tulosta. Yksikön toiminta ei ole vielä kannattavalla tasolla, liikearvoja on alaskirjattu ja rahoitussopimuksilla myydyistä järjestelmistä on koitunut luottotappioita.

Voisi kuvitella, että huonoista sopimuksista on otettu opiksi. Alaskirjausten tarve pienennee tulevina vuosina.

Varian terävöitti fokusta

Toinen Varianin pitkän aikavälin sarjoja heikentävä seikka on se, että yhtiö pullautti ulos komponenttivalmistusyksikkönsä, jonka tuotteita käytetään terveydenhuollon, turvallisuuden ja teollisuuden kuvantamisessa.

Toimenpide laski Varianin liikevaihtoa ja tulosta, mutta terävöitti yhtiön fokusta sairaaloiden ja syöpäklinikoiden suuntaan. Pidämme yhtiöistä joilla on selkeä fokus.

Varianin ydinbisnes on hyvin kannattavaa

Pääbisneksen eli lineaaristen kiihdyttimien puolella liiketoiminta rullaa hyvin. Markkinalla toimii vain muutama valmistaja, joista toiseksi suurimman, ruotsalaisen Elektan, markkinaosuus ja liikevaihto ovat vain puolet Varianin vastaavista.

”Ydinbisneksessä Varianin kannattavuus on ollut kilpailijoita parempaa. Mittakaavasta on ilmeisesti ollut etua”, Olli Pöyhönen sanoo.

Koko auttaa esimerkiksi siinä, että Varian on panostanut tutkimukseen ja kehitykseen selvästi kilpailijoitaan enemmän. Silti tutkimus- ja kehityskulut suhteessa liikevaihtoon ovat kilpailijoita matalammat.

Varianin asema on erityisen vahva Pohjois-Amerikan markkinoilla. Korkea markkinaosuus parantaa myös palveluliiketoiminnan tehokkuutta ja mahdollistaa korkean kannattavuuden.

Markkinajohtajalla on markkinajohtajan valtit

Hallitsemansa kapean segmentin sisällä Varian on täyden palvelun talo, ja se on laajentanut tarjontaansa useilla pienillä yritysostoilla.

Varian on esimerkiksi ryhtynyt tarjoamaan asiakkailleen syöpähoitojen suunnittelupalveluja.

Syöpähoitolaitteet ovat kalliita investointeja, ja myös henkilökunnan kouluttaminen on asiakkaille mittava investointi.

Siksi asiakkaat tapaavat olla uskollisia: kun laite tulee uusimisikään, on helpointa kysyä tutulta laitetoimittajalta uutta mallia.

Lineaaristen kiihdyttimien käyttöikä on kymmenen vuoden tienoilla, ja merkittävä osa Varianin laitemyynnistä tuleekin olemassa olevan konekannan uusimisesta.

Kehittyneillä markkinoilla uuden kapasiteetin tarve on vähäinen ja liittyy lähinnä väestön ikääntymiseen ja syöpäpotilaiden määrän kasvuun.

Sen sijaan kehittyvillä markkinoilla kokonaan uutta kapasiteettia ennustetaan tarvittavan lähivuosina paljon, sillä nopeasti kehittyvässä Intiassa ja Kiinassa laitteita on vielä hyvin vähän suhteessa väestömäärään. Kiinassa Varianin laitekanta on kasvanut viimeksi kuluneet viisi vuotta 11 prosentin keskimääräistä vuosivauhtia.

”Pidämme Varianin kaltaisista laatuyhtiöistä ja uskoisin, että haluamme omistaa sitä salkussa pitkään”, Pöyhönen arvioi.

Vastuuvapauslauseke. Tämän sivun sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai ostosuosituksiksi osakkeisiin. Sivusto kertoo näkemyksistämme yhtiöihin, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeet olemme myyneet. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: