Costco Wholesale

Costco – Huikea rahantekokone

Costco (COST) on maailman toiseksi suurin kauppaketju Walmartin jälkeen. Vertailun vuoksi Costco on esimerkiksi liikevaihdolla mitattuna noin 10 kertaa suurempi kuin kotimaiset S-ryhmä ja K-ryhmä. Mittakaava ei kuitenkaan tee Costcosta mielenkiintoista, vaan sen ansaintamalli ja rahantekokyky.

Costco eroaa kilpailijoistaan siten, että se toimii jäsenmaksumallilla. Costcon myymälöissä ostoksilla voivat käydä vain maksavat jäsenet. Yhtiö saakin yli 90 % tuloksestaan jäsenmaksuista ja vastineeksi tarjoaa jäsenilleen erittäin edullisia tuotteita.

Pidämme Costcoa upeana esimerkkinä laatuyhtiöstä ja Sifter sijoitti siihen toukokuussa 2020. Vaikka vuosi on lyhyt aika pitkäntähtäimen sijoittajalle, niin Costco on ollut erittäin mieluisa yllätys Sifter-rahaston salkkuun.

Analyytikkomme Alexander Järf esitteli Costcon Sifter-rahaston Q2/2021 -kvartaaliraportilla. Katso video alta.

Play Video about Sifter Fund Costco Esittely

Miten Costco tekee rahaa ja kasvaa?

Äkkisilmäyksellä Costco saattaa vaikuttaa liiketoiminnan lukujen perusteella vähemmän houkuttelevalta sijoituskohteelta kuin esimerkiksi Walmart, mutta luvut ovat seurausta Costcon valitsemasta ansaintamallista.

Esimerkiksi Costcon bruttomarginaali verrattuna Walmartiin on paljon matalampi. Bruttomarginaali ei kuitenkaan Costcon kohdalla ole keskeinen mittari, koska yli 90 % yhtiön tuloksesta tulee jäsenmaksuista.

Costcossa tuotteiden hinnat ovat tarkoituksella matalampia kuin kilpailijoilla (pienempi kate). Hyvin matalat hinnat, mutta yllättävän hyvä laatu houkuttelee Costcolle jatkuvasti uusia jäseniä ja vanhatkin jäsenet ovat erittäin lojaaleja. Itse asiassa jäsenkunta uusii, eli maksaa seuraavan vuoden 60–120 dollarin jäsenmaksun, yli 90 % todennäköisyydellä.

Costco Wholesale (COST), Jäsenmäärä

Vuoden 2021 keväällä Costcolla on lähes 60 miljoonaa maksavaa jäsentä (noin 108 M kotitalousjäsentä), joka on varmasti jonkinlainen faniklubien maailmanennätys.

Uusien jäsenten seurauksena hintoja voidaan laskea taas alemmaksi. Näin vauhtipyörä lähtee pyörimään entistä kovempaa ja kilpailuetu vahvistuu mittakaavan kasvaessa.

Koronavuosi vahvisti Costcoa entisestään

Koronakevään aikana asiakkaiden kysyntä Costcon edullisille tuotteille kasvoi merkittävästi ja uusien jäsenten määrä kasvoi myös vastaavasti. Erityisesti jäsenmäärän kasvu antaa yritykselle mahdollisuuden tarjota tuotteitaan vielä halvemmalla, kun yritys saavuttaa mittakaavaetuja hankinnassa ja jakelussa.

Myös Costcon digitaalinen kanava kasvoi pandemian aikana räjähdysmäisesti asiakkaiden muutettua ostokäyttäytymistään, vaikka yhtiön ansaintamalli perustuukin pitkälti kivijalkakaupan asiakaskokemukseen.

Uskomme, että kevään aikana havaittu kysynnän kasvu ei ole väliaikaista ja Costcon asema jäsentensä ykköskauppana vahvistuu entisestään.

Kasvua Kiinasta

Yksi Sifterin investointihypoteeseista on seurata Costcon laajentumista muun muassa Kiinaan, jossa Costco avasi ensimmäisen Shanghain myymälänsä vuonna 2019. Tiedämme, että kansainvälistyminen on aina riski, mutta Costco on osoittanut kypsää rauhallisuutta kasvutavoitteissaan.

Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Shanghain myymälä sai yli 200 000 uutta jäsentä. Vertailun vuoksi keskimääräinen jäsenmäärä Yhdysvalloissa on noin 68 000 jäsentä per kauppa.

Shanghain kokemus yllätti jopa Costcon oman johdon. Onnistuneen avauksen jälkeen Costco on ilmoittanut avaavansa toisen myymälän Shangaihin ja kolmannen Suzhouhun. Katso lisää avauksesta CNBC-videolta.

Miksi pidämme Costcosta sijoituskohteena?

Strategia ja ansaintamalli. Ensinnäkin ihastuimme yhtiön strategiaan ja ansaintamalliin. Se on selvästi erilainen kuin kilpailijoilla, mutta ennen kaikkea Costcon arvolupaus asiakkaille näyttää toimivan. Tämän lisäksi yhtiön sisäinen tehokkuus mahdollistaa jatkuvasti kasvavan rahanteon, mikä on omistajille mieluinen asia.

Vakaa kasvu. Yhtiön toimiala eli vähittäiskauppa on luonnollisesti aika defensiivinen ja saturoitunut, mutta Cotsco on onnistunut kasvamaan tasaisesti.

Yhtiön viiden vuoden keskimääräinen myynnin kasvu, noin 7,5 % per vuosi (2015–2020), on merkittävästi parempi kuin kilpailijoilla.

Vaikuttava ROIC. Yhtiön johto on onnistunut löytämään oikean tasapainon halpaketjukulttuuriin ja tuotteiden laadun välillä. Lisäksi investoinnit kasvuun ovat olleet hallittuja ja tuottavia. Siitä kertoo muun muassa jatkuvasti kehittynyt ROIC, eli sijoitetun pääoman tuotto, mikä on Costcolla korkea (15–17 % vuonna 2021).

Uskolliset asiakkaat & erinomainen yrityskulttuuri. Costcon kulttuurissa on jotain erityistä. Yrityksen tuottama asiakaskokemus ja asiakkaiden lojaalisuus ovat erittäin vahvoja. Tämä johtunee ainakin osaksi erittäin korkeasta työntekijäkokemuksesta. Cotsco maksaa työntekijöilleen parempaa tuntipalkkaa kuin esimerkiksi Walmart, mutta vastaavasti Costcon työsuhteet ovat varsin pitkiä. Ihmiset viihtyvät Costcolla ja tämä näkyy myös asiakkaille.

Costco on yksi viidestä case-esimerkistä oppaassamme: Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen, jossa kerromme tarkemmin laatuyhtiöiden numeerisista ja laadullisista ylivertaisuustekijöistä.

Miten jatkossa?

Costcon osakkeen hinta ei ole kovin edullinen. Viimeisen vuoden aikana (31.5-2020–1.6.2021) se on kallistunut yli 22,6 %. Huippulaatua saa harvoin alennuksella, vaikka kyseessä olisi halpakauppaketju.

Yhtiön valuaatio kuvaakin hyvin laadukasta ja kasvavaa liiketoimintaa, jossa on 1) tasaisesti kasvava tulos, 2) korkeat pääoman tuotot ja 3) riittävät kasvualueet tuleville vuosille.

Kun sijoitimme Costcoon (27.5.2020) Sifterin tulostuottoarvio viideksi vuodeksi antoi meille 3,6 % tuoton perustuen konservatiivisiin kasvu- ja tulosnäkymiin. Toisin sanoen pitkän tähtäimen omistajana uskoimme, että saamme yhtiön tulevista kassavirroista 3,6 % tuoton.

Costco täyttää monilta osin laatuyhtiön kriteerit

Sifterin sijoitusstrategiana on etsiä yli 65 000 osakkeen joukosta laatuyhtiöitä. Erityisesti meitä kiinnostavat yhtiöt, joilla on ylivoimaista näyttöä rahantekokyvystä sekä yhtiöt, joiden laadulliset ominaisuudet mielestämme mahdollistavat tulevaisuuden ylivertaisuuden.

Costco täyttää monilta osin laatuyhtiön kriteerit. Toivomme tietenkin, että tulemme jatkossa positiivisesti yllättymään Costcon rahanteon suhteen.

Olemme varsin luottavaisia, että Costco on yksi niistä yhtiöistä, joissa haluamme olla omistajina niin pörssimarkkinan myrskyissä kuin talouden eri sykleissä.

Vahvojen laatuyhtiöiden omistaminen tuo mielenrauhaa ja on historiallisesti myös tuottanut mainiosti.

Kiinnostaako pitkän tähtäimen laatusijoittaminen? Olemme kirjoittaneet aiheesta oppaan: Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen, jossa kuvaamme tarkemmin, miten määrittelemme laatuyhtiön. Esittelemme oppaassa myös 5 case-esimerkkiä, joista yksi on Costco.

Santeri Korpinen
CEO, Sifter Capital Oy

Vastuuvapauslauseke. Tämän sivun sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai ostosuosituksiksi osakkeisiin. Sivusto kertoo näkemyksistämme yhtiöihin, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeet olemme myyneet. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: