Sifter sijoitti kolmeen laatuyhtiöön – joukossa robotti-imureita

Sifterin salkku on täydentynyt kevään aikana uusilla yhtiöillä. Salkkuun on ostettu maailman toiseksi suurinta vähittäiskauppayhtiötä Costcoa, robotti-imureiden markkinajohtajaa iRobotia ja palvelunsa todistetulla laadulla kilpailevaa rahtiyhtiö Old Dominionia.

Keväällä kerroimme uudesta salkkuyhtiöstä Varianista, mutta omistus jäi lyhytaikaiseksi, sillä Siemens-konserniin kuuluva Siemens Healthineers ilmoitti haluavansa ostaa Varianin kovalla preemiolla.

Sifter myi Varian-osakkeet yli 50 % voitolla ja vapautuneilla pääomilla on lisätty panoksia muihin tuoreisiin salkkuyhtiöihin.

Old Dominion Freight Line – kilpailuetu on verkoston tiheys

Old Dominion Freight Line on erikoistunut LTL-rahtiin (less-than-truckload), eli se kuljettaa suurilla rekoilla terminaalista toiseen useiden asiakkaiden tavaroita kerralla. Asiakas noutaa tuotteensa terminaalista tai paikallinen kuljetus vie sen hänelle.

Yhtiö päätyi Sifterin salkkuun edullisen valuaation ja mielenkiintoisen ansaintamallin vuoksi.

Sijoitimme yhtiöön 15.5.2020 hintaan 149,05 USD. Kuvassa arvonkehitys 1-9/2020

Tehokas toiminta ja luotettava laatu ovat hyvä yhdistelmä

Vakuutuskorvausten määrä on rahtifirmalle hyvä laadun mittari. Vähäiset korvaushakemukset pitävät vakuutusmaksut kurissa. Paljon tärkeämpää on kuitenkin mittarin indikaatioarvo: mitä vähemmän vakuutuskorvauksia on suhteessa kuljetetun rahdin määrään, sitä paremmin rahtifirma on onnistunut päätehtävässään, siis viemään sen huomaan uskotun rahdin perille ehjänä.

Old Dominion on erikoistunut LTL-rahtiin (Less-than-truckload), eli se kuljettaa suurilla rekoilla terminaalista toiseen useiden asiakkaiden tavaroita kerralla

Toinen hyvä laatumittari on täsmällisyys, on-time ratio. Pahimmillaan koko tehdas seisoo sen ajan, kun jokin kriittinen komponentti seikkailee rahtiyhtiön ketjussa.

Kun rahti on perillä ehjänä ja ajoissa, rahtipalvelusta kannattaa maksaa hieman enemmän. Tälle periaatteelle rakentuu yhdysvaltalaisen Old Dominionin palvelulupaus ja liiketoiminta.

”Koronaepidemian myötä teollisuuden toimitukset ovat vähentyneet, mutta nettikaupan kuljetusmäärät ovat kasvaneet”, Sifterin analyytikko Karl-Johan Lidsle kertoo.

”Old Dominionin kilpailuetu on verkoston tiheys. Se selittää palvelun luotettavuuden ja nopeuden, ja sen ansiosta myös rekkojen täyttöasteet ovat toimialan parhaita, noin 85 prosenttia.”

Uskomme, että jatkossakin Old Dominionilla on kykyä ottaa markkinaosuutta laajentamalla huoltokeskustensa määrää ja näin saamalla entistä laajemman jakeluverkoston haltuunsa.

Costco – erilaisen ansaintamallin vähittäiskauppa

Siinä missä Old Dominionin asiakkaat ovat pääosin teollisuusyrityksiä, Costcon käytävillä parveilevat suurperheet. Noutotukkuketju on avoin paitsi pienille ja keskisuurille yrityksille myös yksityisasiakkaille, jotka ovat lunastaneet 60–120 Yhdysvaltain dollarin suuruisen vuosijäsenyyden. Costco on noussut Walmartin jälkeen maailman toiseksi suurimmaksi vähittäiskauppaketjuksi, jolla on lähes 800 myymälää.

Sijoitimme yhtiöön 27.5.2020 hintaan 302,73 USD. Kuvassa arvonkehitys 1-9/2020

”Costcolla on selvästi erilainen ansaintamalli kuin kilpailijoilla”, Sifterissä Costcoa katsova Alexander Järf sanoo.

”Tuotteiden hinnat on asetettu niin, että Costco tekee vähittäiskauppatoiminnalla nollatuloksen. Tulos tulee jäsenmaksuista.”

Äkkisilmäyksellä Costco saattaa vaikuttaa lukujen perusteella vähemmän houkuttelevalta kuin esimerkiksi Walmart, mutta luvut ovat seurausta Costcon valitsemasta ansaintamallista.

”Costcon bruttomarginaali verrattuna Walmartiin on paljon matalampi, mutta ansaintamalli johtaa siihen, että Costcossa hinnat ovat matalampia, joten asiakaskunta kasvaa ja on lojaalia. Sen seurauksena hintoja voidaan laskea taas alemmaksi. Pyörä lähtee pyörimään ja kilpailuetu vahvistuu mittakaavan kasvaessa.”

Costcon ansaintamalli perustuu jäsenmaksuihin. Kuva: dennizn – stock.adobe.com

Kasvua Kiinasta

Vähittäiskauppabisneksen pääpaino on päivittäistavaroissa, mikä tekee toimialasta defensiivisen. Siksikin Costco sopii hyvin Sifterin salkkuun.

Vaikka Costco on jo maailman toiseksi suurin vähittäiskauppaketju, näemme yhtiön kasvupotentiaalin suurena.

Costco avasi ensimmäisen varastomyymälän Shanghaihin syksyllä 2019 ja onnistui ensimmäisellä kvartaalilla houkuttelemaan 200 000 uutta jäsentä. Tämä menestys yllätti jopa yrityksen omaa johtoa, koska Yhdysvalloissa keskimääräisen liikkeen jäsenmäärä on noin 68 000. Kiinan potentiaali on suuri ja Costco suunnittelee avaamansa toisen tavaratalon Shanghaihin vuonna 2021.

iRobot – markkinajohtaja 80 % osuudella

Robotti-imureiden voisi kuvitella olevan juuri se kodinkoneryhmä, jossa länsimaissa ollaan siirtymässä nopean kasvun vaiheeseen. Yhdysvaltalainen iRobot on robotti-imurimarkkinan kiistaton markkinajohtaja niin markkinaosuudella kuin tuotteiden laadulla mitattuna.

iRobot päätyi Sifterin salkkuun toukokuussa 2020.

Sijoitimme yhtiöön 14.4.2020 hintaan 47,80 USD. Kuvassa arvonkehitys 1-9/2020.

”Yhtiö tuli vastaan edullisella valuaatiolla”, kertoo Sifterin analyytikko Alexander Järf.

”Osakehinta oli alhainen, koska Yhdysvallat asettivat 25 % maahantuontitariffin kiinalaisille robotti-imureille. Tämä aiheutti väliaikaisia ongelmia iRobotille, jonka tuotanto on Kiinassa. Meidän arviomme mukaan tämä on lyhytaikainen ongelma, koska yritys on rakentamassa lisää tuotantokapasiteettia Malesiaan ja pystyy tällä tavalla kiertämään tariffeja jatkossa”, Järf lisää.

iRobot ei ollut alan ensimmäinen toimija mutta ensimmäinen, joka onnistui kaupallistamaan robotti-imurit.

Yhtiön perustajat olivat Yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston tutkijoita, jotka onnistuivat kehittämään teknologian, jolla robotti-imuri toimii oikein.

iRobotin Roomba-brändi on erinomainen ja markkinaosuus suuri erityisesti Yhdysvalloissa (yli 80 %) ja Japanissa (yli 70 %). Euroopassa sen osuus robotti-imurieuroista on ”vain” puolet.

iRobot on robotti-imurimarkkinan kiistaton markkinajohtaja niin markkinaosuudella kuin tuotteiden laadulla mitattuna. Kuva: iRobot

Panostukset tuotekehitykseen ja  markkinointiin voivat tuoda merkittävän kasvun

”iRobotin markkinointibudjetti on selvästi suurempi suhteessa kilpailijoihin. Yhtiön brändi on selvästi ylivoimainen, koska melkein kaikki tuntevat Roomba-tuotenimen ja sitä käytetään usein robotti-imurin synonyymina”, kertoo Järf.

Yrityksellä on lukusia patentteja ja T&K-osasto on selvästi isompi kuin kilpailijoiden. Yhtiö on myös laajentamassa tuoteportfoliotaan lanseeraamalla samaan teknologiaan perustuvan ruohonleikkurien vuonna 2021.

Robotti-imurien myynnin kasvu on huikeaa. Vuosina 2015–2019 robotti-imuroiden myyntimäärä on tuplaantunut Yhdysvalloissa 8 miljoonaan. Siitäkin huolimatta imureita on vasta 12 %:lla yhdysvaltalaisia talouksia. Uskomme, että erityisesti Roomba-imureilla on vielä merkittävästi kasvuvaraa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

Vastuuvapauslauseke. Tämän sivun sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai ostosuosituksiksi osakkeisiin. Sivusto kertoo näkemyksistämme yhtiöihin, joihin olemme sijoittaneet tai joiden osakkeet olemme myyneet. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen – Lataa opas
Pitkän tähtäimen laatusijoittaminen - Lataa opas
Tilaa sifterin uutiskirje

Ajatuksia laatusijoittamisesta

Uutiskirjeissä kerromme avoimesti, miten sijoitamme laatuyhtiöihin globaalisti. Liity Sifter-uutiskirjeen tilaajaksi ja saat: